Soçi manzarası

Türkiye’deki yeni rejimin ‘dış meşruiyeti’ açısından kritik önemdeki mayıs ayı diplomasi trafiğinin ilk mühim ayağı ‘atlatıldı’. Putin...

Türkiye’deki yeni rejimin ‘dış meşruiyeti’ açısından kritik önemdeki mayıs ayı diplomasi trafiğinin ilk mühim ayağı ‘atlatıldı’. Putin, Soçi’de Erdoğan’ı ağırladı. ‘Suriye’ temalı telefon görüşmesinde yaptığı ‘tebrikini’ bu kez yüz yüze iletti. Rusya Federasyonu (RF) ile bir yılı bulan ‘normalleşme’ sürecinde ekonomik ve ticari ilişkilerde ‘bir adım ileri, iki adım geri’ resminin sebeb-i hikmeti, elbette ‘siyasi uzlaşmazlıklar’, yani Suriye idi. Dolayısıyla Soçi’de RF-Türkiye ilişkilerinin ekonomik ve ticari ayağında ‘prensipte’ verilen ‘karşılıklı düzeltme’ mesajlarının ‘siyaseten sınanması’ icap edecek.

***

Bu bağlamda Erdoğan’ın mayıs ortasındaki Trump görüşmesi öncesinde, Rusya’ya doğru bir adım attığını söylemek mümkün. Bu adımın ismi de Soçi zirvesinin ardından dün Astana’da imzalanan memorandumla konuldu: ‘Gerilim azaltma bölgeleri/hatları’ yahut ‘çatışmasızlık bölgeleri/hatları’. 
Doğrusu Rusya’nın askeri adımlarına eşlik eden ritmik diplomasisinin esneklik ve hamle kabiliyetini bir kez daha teslim etmeli. Hasımlarının elinden retoriğini de alacak cinsten olduğu muhakkak. Silahlı muhalefet kazan kaldıracağından işe yaraması zor, ama yararsa Suriye kaosunun teskininde ‘köşe taşı’ bile olabilir.

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.513 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar