‘Sağ enternasyonel’ distopya

Avrupa Birliği (AB), iki korkunç savaştan çıkmış ‘yaşlı kıtanın’ insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde sosyal adaleti tesis hedefi ile; barış ve istikrar için...

Avrupa Birliği (AB), iki korkunç savaştan çıkmış ‘yaşlı kıtanın’ insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde sosyal adaleti tesis hedefi ile; barış ve istikrar için ulusal bağımsızlıklardan taviz verme arzularıyla şekillendirilmişti. Proje ‘sosyal demokrat’ niteliklerinden tümden soyunup neoliberalizme teslim olalı beri -kısa müddet yarattığı refah sayılmazsa- faciaya koşmakta. ‘Neoliberal Avrupa’nın sonu hiç parlak görünmüyor.
Tezahürleri biliyoruz... Kapitalizmin son mali krizinin üzerine, emperyalizmin ‘demokrasi’ temasıyla ulus devletleri yıkmak emelli Ortadoğu maceralarının bumerangı sığınmacı krizi eklendi. Tablo korkunç. İşe yarar bir çözüm umudu da ufukta yok.

***

Transatlantik hattında kritik ülkelerde ‘zincirleme seçimler’ dönemine giriyoruz. 8 Kasım’da Amerika’da başkanlık seçimi var. Donald Trump’ın seçilmesi ‘domino etkisi’ bile yapabilir. Muhtemelen aralıkta Avusturya’da başlayacak ve gelecek yıla uzanacak şekilde Hollanda, Fransa, Almanya’da... Brexit depremi yaşamış Britanya’da erken seçim olasılığı yüksek.
Almanya’da sığınmacı krizi ve Türkiye ile iştigal biçimi Angela Merkel’e pahalıya patlamaya başladı. Kısa süre önce partisi CDU kendi eyaleti Mecklenburg-West Pomerania’da sembolik bir yenilgi aldı. Mucize olmazsa gelecek yıl yine aday olur. Ama karizmasını Avrupa kuşkucusu ve sığınmacı karşıtı Almanya için Alternatif’in (AfD) çizdiği aşikâr.

***

Bu koşullarda Avrupa’da tuhaf bir olgu şekillenmekte. ‘Sağ ittifak’... Kimileri ‘sağ enternasyonalizm’ diye anar oldu. Kendi ulus kimliğini, kültürünü üstün görüp başkalarını küçümseyen bir ideolojik zeminden olsa olsa ‘ucubik’ bir enternasyonalizm doğar elbette. Ama sanki karambolde bir ‘Milliyetçi Enternasyonal’ distopyasıyla karşı karşıyayız...
AfD, Hollanda Özgürlük Partisi, Avusturya Özgürlük Partisi, İsveç Demokratları, İsviçre Halk Partisi, İtalyan Kuzey Birliği, Fransız Ulusal Cephesi, Danimarka Halk Partisi, Britanya Bağımsızlık Partisi... Macaristan’da Victor Orban, Polonya’da koyu Katolik muhafazakâr hükümeti de ekleyin. Dokuz ülkede ya iktidarda yahut yanında yamacında olan bu partiler adeta ‘kol kola girmekteler’. Geçen martta Rusya’nın milliyetçi Rodina (Anavatan) partisinin ev sahipliğinde St. Petersburg’da muhafazakâr forumda buluştular. Ortak ve daimi bir de komite kurdular.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.513 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar