Tom ve Jerry ile Spike

‘Tom ve Jerry’ çocuk yaştakilere farklı türlerin kıran kırana rekabetinin bile merhametsiz olmaması gerektiğini belleten efsanevi çizgi dizi. Her yaşta izlemeden edemediğim bu hınzır dizinin Nazileri temsil eden...

Tom ve Jerry’ çocuk yaştakilere farklı türlerin kıran kırana rekabetinin bile merhametsiz olmaması gerektiğini belleten efsanevi çizgi dizi. Her yaşta izlemeden edemediğim bu hınzır dizinin Nazileri temsil eden Tom’u, Sovyetler’i temsil eden Jerry’nin mağlup etmesini işleyen bölümü hele destansıdır! İzlememiş olanlara tavsiye ederim.
Tom and Jerry uluslararası politika için de esin kaynağı. Bu kez İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in dilinde...
Dünya, Trump yönetiminin İran ile BM onaylı nükleer anlaşmadan ülkeyi tek taraflı çekmesinin sonuçlarını kestirmeye çalışırken, Hamaney ABD’yi ‘Tom’a, İran’ı ‘Jerry’ye benzetti. Trump’ın yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Tahran’da rejim değişikliği hedefini açıkça ilan ettiği bir ortamda, Hamaney, “Devrimden bu yana kurdukları tüm komploların amacı rejimi devirmekti ancak Tom ve Jerry hikâyesinin meşhur kedisi gibi başarısız oldular” dedi.

***

Hakkını teslim etmeli, yerine oturan bir ironi. Trump yönetimi siyasi/mali hegemonyasını militarist kaslarını gittikçe sıkarak yitirmeme yolunda ‘Tom’a benziyor.
Pompeo, bu hafta “Tarihteki en güçlü baskı ve yaptırımlarla İran’ı ezeceğiz” buyurdu. Sadece nükleer programın durdurulması değil, İran’ın kendisini savunacak balistik füze teknolojisi olmamasından tutun da Ortadoğu’da nüfuzunu sıfırlama ile önde gelen İranlılara suikastlar tehdidi eşliğinde aleni ‘savaş’ retoriğini kullandı. İranlıları ‘liderliğinizden kurtulmazsanız gününüzü görürsünüz’ diye tehdit etti. Batılı müttefikleri ihmal etmedi, Avrupalıları açıkça anıp, “Onlar için mali ve ekonomik zorluk olduğunu biliyoruz ama İran’la yasaklı işler yapanlara hesap soracağız” dedi.

***

Tahran’ın yanıtı haliyle sert. Fakat Hamaney’in ‘Tom ve Jerry’ atfının ötesinde odağı AB. İran lideri, ABD’nin ihlal ettiği, İran’ın ise uyduğu nükleer anlaşmaya Avrupalıların sahip çıkmalarını istemekle kalmadı. İran’la ticari anlaşmaları sürdürmeleri ve petrol alımını koruyacak garantilerin verilmesinin yanında, her ülkenin kendini savunma hakkından hareketle balistik füze programına karışamayacaklarını duyurdu. Pazarlık yok. “Avrupalılarla sorunumuz yok” dese de “En hassas konularda İngiltere, Fransa ve Almanya hep ABD’nin sözünü dinlemiştir” sözleri güvensizliğinin tezahürü.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.984 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.510 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 395 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.828 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 178 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar