Münih’ten yansıyanlar

Bizler Suriye özelinde Afrin’deki toz dumanla iştigal ederken, geçen hafta sonunda küresel gidişata ışık tutan mühim bir konferans düzenlendi. Hitler’e meydan okumuş itibarlı Prusyalı aileden gelen Ewald von...

Bizler Suriye özelinde Afrin’deki toz dumanla iştigal ederken, geçen hafta sonunda küresel gidişata ışık tutan mühim bir konferans düzenlendi.
Hitler’e meydan okumuş itibarlı Prusyalı aileden gelen Ewald von Kleist’in 1963’te başlattığı Münih Güvenlik Konferansı. Burası odağa küresel güvenlik sistemi alınarak uluslararası siyasi dengelerin ele alındığı önemli bir platform. Hükümet yetkilileri ve uzmanları buluşturur.
Münih’ten Türkiye medyasına yansıyanlar ikili anlaşmazlıklar, Ortadoğu’da hasımların bildik atışmaları oldu. Asıl mevzu ise ‘büyük resimde’ görünen ‘karanlık tablo’ idi. 2018 konferansının başlığı için ‘Eşiğine Gelip, Oradan Dönmek’ tercih edilmişken, Konferans Başkanı Wolfgang Ischinger’in “Dünya gittikçe ve daha da fazla önemli bir çatışmanın eşiğine geliyor” sözleri hakikaten dikkat çekiciydi.

***

Münih; 2000’lerde Rusya Federasyonu’nun eski Sovyet günlerini kenara koyarak uluslararası sisteme kendi meşrebince dahil olma arzularını beyan ederken, Batı’nın neoliberal sistemi tarafından ‘yenilip yutulmaya’ razı olmayacağının dile getirildiği zemin olmuştu. Bu açıdan Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2007 tarihli Münih konuşması dikkate şayandır.
Bu sene ise Münih’in yaratacağı zemini tahmin ettiğinden olsa gerek Putin gitmedi. Yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Rusya Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosachev’i yolladı.
Hakikaten Münih’i belirleyen ‘Trumpistler’ oldu. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Savunma Bakanı James Mattis, bu kez sağlığı elvermeyen neocon başrol oyuncusu John McCain’in yerine Lindsay Graham, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr...

***

Bu manzara aslında ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya ve Çini ‘dünya kurulu düzenini zorlayan revizyonist güçler’ diye niteleyen yeni ulusal güvenlik stratejisinin tezahürüydü. Rusya, 2016 Amerikan seçimlerine ‘müdahale ettiği’ iddiaları üzerinden suçlandı. McMaster, Rus internet trollerini Amerikan halkını etkilemekle suçlayıp ‘demokrasimizi bozuyorlar’ buyurdu. Doğu Avrupa’da ‘dondurulmuş’ Ukrayna krizinin NATO için yarattığı fırsatlara vurgu yapıldı. ABD’li Nicholas Burns ‘NATO’nun Rusya’yı sınırlandıracak şekilde birlik içinde güçlü tavır alacağını’ vurguladı.
Medya eşlik etti. CNN, ‘ABD donanmasının Rusya’nın Karadeniz’deki artan varlığına karşı burada varlığını artırması’ başlıklı sunumlar yaptı!

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.511 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar