Suudi reformcunun Yemen kıyımı

Dünyanın egemen güçleri ve etkinlik iddiasındaki ülkelerinin yöneticilerinin ikiyüzlülükleri ve çifte standartlarının boyutlarını en net görebileceğimiz memleket Yemen. Yemen; kimlerin, neleri, nasıl...

Dünyanın egemen güçleri ve etkinlik iddiasındaki ülkelerinin yöneticilerinin ikiyüzlülükleri ve çifte standartlarının boyutlarını en net görebileceğimiz memleket Yemen. Yemen; kimlerin, neleri, nasıl yaptıklarını anlamak için adeta turnusol kâğıdı.

***

Batı medyası günlerdir Suudi Arabistan mutlak monarşisinde krallığının önünü açmak üzere elitleri tasfiye harekâtına girişmiş 32 yaşındaki veliaht prens Muhammed bin Salman’ı (MbS) yazıp çiziyor. Petrol krallığına utangaç eleştiriler eşliğinde MbS’nin aslında nasıl ‘modernleşme sevdalısı bir büyük reformcu’ olduğu teması işleniyor. Suudi kadınına otomobil kullanma hakkı bahşedilmesiyle ‘devrim kokusu’ almışlar, pek mutlular. MbS’nin ekonomik hamlelerine eşlik edecek ‘ılımlı İslama’ yönelişinden heyecanlılar.
Aynı tiranın babası kral olur olmaz 2015 Martı’nda başlattığı Yemen savaşıyla ilgili ‘günahlarına’ şöyle bir dokunulup geçmek kâfi. MbS’nin savunma bakanı olarak baş müsebbibi olduğu 21’inci yüzyılın bu en büyük yıkım savaşının milyonlarca kurbanı raporlarda ve haberlerde geçen rakamlar, üç beş kırık fotoğraf.

***

Arap dünyasının en yoksul ülkesi Yemen’in insanları Suudi bombardımanlarından değilse, mutlak Suudi ablukası altında gıda ve tıbbi malzeme yokluğundan ve salgın hastalıklardan ölüp gidiyorlar. BM’nin Yemen temsilcisi Jamie McGoldrick en son ülkede 20 gün yetecek yakıt kaldığını duyurdu, su tedariki için bunun önemine dikkat çekti. Suudi ablukası kaldırılmazsa milyonların öleceği ikazı yaptı. BM’ye göre 17 milyon insan acil gıda ihtiyacı içerisinde. Kolera başta olmak üzere salgın hastalıkların tehdidi altında 7 milyon insandan söz ediliyor. Ortada seferber olan yok.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.511 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar