Trump’ın ‘şer ekseni’

BM Genel Kurulu vesilesiyle; ABD Başkanı Donald Trump’ın, kendi halkına ‘Önce Amerika’ vaadi, dünya halklarına da salt yıkım getirmiş liberal müdahaleciliği rafa kaldıracağı yalanlarını...

BM Genel Kurulu vesilesiyle; ABD Başkanı Donald Trump’ın, kendi halkına ‘Önce Amerika’ vaadi, dünya halklarına da salt yıkım getirmiş liberal müdahaleciliği rafa kaldıracağı yalanlarını salladığı yemin konuşması fiilen gömüldü. ‘Çılgın Donald’, BM salonunda sadece Amerikan siyaset sınıfının entelektüel olarak en dökülen yüzünü sergilemedi. Amerika’nın entelektüel siyaset sınıfının azımsanmayacak bir kısmının benimsediği ‘rejim değişikliği’ ve ‘şer ekseni’ tezlerini yeniden kuşandı. 
Döndük George W. Bush yönetimine...

***

Neler dedi Trump? Dinlerken yüzümü buruşturduğum, kontrol için baştan sona okurken acıma hissine kapıldığım konuşmada dünyaya mealen şu tehdit ve şantajlar yer aldı: 
♦ ABD’ye odaklanıyorum desem de benden korkun. Ordunun bütçesini 700 milyar dolara çıkardım. 
♦ Farklı olabilirsiniz ama biz ayrıcalıklıyız. Biz Amerikalılar yaşam tarzımızı dayatmayız ama en özgür biziz. 
♦ Avrupa’nın kumsallarından, Ortadoğu’nun çölleri ve Asya’nın balta girmemiş ormanlarına kadar her yerde biz öldük. Hepsi sizin için fedakârlıktı. Sizin jandarmanız olmayan devam edeceğiz. Bedavaya olmaz, bedelini ödeyeceksiniz.

***

Dünya liderlerine ‘kendisi gibi yapıp, kendi ülkelerinin çıkarlarına öncelik vermeleri’ tavsiyesiyle karikatürleşen Trump’ın asıl derdi, ‘haydut rejimler’ retoriğiydi. Kendi ‘şer ekseni’ni sundu: Kuzey Kore (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti), İran ve Venezüela. 
♦ Trump, kendisiyle kıyaslanan Kuzey’in liderini ‘roket adam’ lakabıyla küçümsemeye çalıştı, dünyanın nükleer silah ve balistik füzelerle tehdit edildiğini öne sürdü. “Onları yok etmekten başka çaremiz kalmayacak” buyurarak ‘haritadan silme’ tehdidine vardırdı. 
♦ İran liderliği için, “Zengin bir tarihi olan varlıklı bir ülkeyi ekonomik olarak tükenmiş haydut devlete dönüştürdüler” iddiasında bulundu. Halefinin yaptığı nükleer anlaşmayı ‘utanç verici’ diye anıp gömeceğini alenen ima etti. 
♦ Kendi ‘şer ekseninde’ Irak’ın yerine Batı Yarıküre’deki Venezüela’yı koydu. Sosyalizm deneyinin altı oymak için her tür komployu yaptıkları bu ülkeye yönelik alenen rejim değişikliğini andı. Çok anlarmış gibi “Venezüela’daki sorun sosyalizmin uygulanmaması değil, bağlılıkla uygulanması” sözleriyle sığ laf sokuşturmalara girişti. Yetinmedi, yarım yüzyıl baş edemeyip sonunda Obama döneminde boyun eğdikleri Küba’ya sopa salladı.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’de darbe tehdidi 07 Eylül 2018 | 4.985 Okunma Zaharçenko darbesi 05 Eylül 2018 | 4.511 Okunma İdlib’den esen fırtına bulutları 31 Ağustos 2018 | 398 Okunma Kapitalizm, ırkçılık ve toprak reformu 29 Ağustos 2018 | 4.834 Okunma Trump’ın medya savaşı 17 Ağustos 2018 | 180 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar