Filistin ve Kudüs davasında samimiyetin gereği

İslâm âlemi ve Türkiye kamuoyu, İslâm İşbirliği Teşkilatı (İİT) İstanbul deklarasyonunun hayata geçirilmesini bekliyor.Dört yüz yıl Osmanlı’nın himâyesinde barış ve huzur...

İslâm âlemi ve Türkiye kamuoyu, İslâm İşbirliği Teşkilatı (İİT) İstanbul deklarasyonunun hayata geçirilmesini bekliyor.
Dört yüz yıl Osmanlı’nın himâyesinde barış ve huzur içinde kalmasının yüklediği tarihî verâsetle İTT’nin Dönem Başkanlığını üstlenmiş Türkiye’nin, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün başkenti olduğu bağımsız Filistin’i tanınmada öncülük etmesi bekleniyor. 

Ne var ki “one minute” çıkışında olduğu gibi “Ey İsrail!” diye başlayan restlere ve meydan okumalara rağmen, geçen sürede İsrail’le kat kat artan ekonomik - ticarî işbirliklerinden bir teki dahi askıya alınmazken, yine beylik lâflarla, tumturaklı nutuklarla alınan kararların fiiliyata dönüştürülmesi geçiştiriliyor. 

Öncelikle İsrail Başbakanı Netanyahu’nun pişkince “İİT deklarasyonu bizi etkilemez!” pervâsızlığı ve İsrail İstihbarat ve Nükleer Enerji Bakanı Yisrael Katz’in, “Tüm sert söylemlere rağmen, Türkiye ile ilişkilerimizde sorun yok” açıklaması İsrail’e caydırıcı, etkili, ciddî bir yaptırıma gidilmediğini ortaya koyuyor. (gazeteler. 14.12. 2017)

Cumhurbaşkanı’nın İsrail karşıtı sert çıkışlarına rağmen, Türkiye - İsrail ilişkilerinin geliştiğini belirten İsrailli Bakan’ın, “hatta Gazze’ye insanî yardım götüren Türk Bayraklı sivil Mavi Marmara’daki on Türk vatandaşının İsrail askerlerince uluslararası sularda öldürülmüş olmasının dahi Türkiye’nin İsrail’le anlaşmalarını etkilemediği” övgüsü, İsrail’le işbirliğinin tam gaz sürdüğünün ikrarı.  

YİNE “KINAMA” VAR, YAPTIRIM YOK! 

Keza deklarasyonun ardından İsrailli Bakan’ın, “Türkiye mallarının yaklaşık yüzde 25’i Hayfa limanından ve Ürdün üzerinden Körfez bölgesine ulaştırılıyor” deyip “İsrail’e en çok yolcu taşıyan uçak firmalarının Türk uçak firmaları olmasını” örnek göstermesi ve “Her şeye rağmen ilişkileri iyi giden Türkiye İsrail’in dostu” nitelemesi, süreçte İsrail’le artan işbirliğinin açık itirafı.

İİT toplantısından bir gün önce Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, -aynı gün Gazze’ye saldıran İsrail sanki Filistin’e saldırılarını durdurup zulümden caymış gibi-, “Eğer İsrail uluslararası hukuku ihlâl edip Gazze’ye saldırırsa ve illegal biçimde Filistin topraklarını işgal ederse, eleştiri ve tutumumuzun düzeyi İsrail saldırganlığının düzeyi kadar olur” sözündeki kırılganlık ise manidar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 274 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 186 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 208 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar