Kuzey Irak referandumunun arka plânı - 2

Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin Irak’tan koparılması referandumuna iki gün kala son raddede MGK’nın ve Meclis’in toplanarak “ekonomik ve askerî yaptırımlar”ın gündeme gelmesi, stratejik vizyonsuzluğu ve kriz...

Kuzey Irak Bölgesel yönetiminin Irak’tan koparılması referandumuna iki gün kala son raddede MGK’nın ve Meclis’in toplanarak “ekonomik ve askerî yaptırımlar”ın gündeme gelmesi, stratejik vizyonsuzluğu ve kriz yönetimindeki başarısızlığı bir defa daha açığa çıkarıyor.
Gerçek şu ki, tehlikeli boyutlara tırmanan gerginlikte Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile Müslüman-Arap dünyasını ayıran “Rojova koridoru”nun yanısıra Irak’ın kuzeyini Irak’tan koparacak “ayrılık referandumu” küresel güçlerin Ortadoğu üzerindeki büyük iftirak projesinin bir parçası.

Olup bitenlerle, 101 yıl önce 1916’da Birinci Dünya Savaşı’nda versiyonu “Sykes-Picot Anlaşması”yla cetvellerle dilimlenen topyekûn bölgede “büyük İsrail projesi” de denilen “Büyük Ortadoğu Projesi’yle (BOP) güncellenen dehşetli tefrika fitnesi ateşleniyor.  

Bediüzzaman’ın tesbitiyle, “Avrupa zâlim hükümetlerinin zulümleriyle, âlem-i İslâma ve merkez-i hilâfete (Osmanlıya) ettikleri ihânet” ve “devlet-i İslâmiyenin nurunu söndürmek niyetiyle Kur’ân’a müthiş bir su-i kast” diye takbih ettiği 10 Ağustos 1919’da imzalanan gaddarâne Sevr Muâhedesiyle Osmanlıyı yıkma ve Müslüman halkları tefrika plânı” sahneleniyor. (Kastamonu Lâhikası, 17; Şuâlar, 619)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 274 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 186 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 208 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar