Suriye ile buzlar erirken…

Habertürk Gazetesi Yazarı Çetiner Çetin'in bugünkü (29.12.2022)''Suriye ile buzlar erirken…'' başlıklı yazısı.

Türkiye ile Suriye arasında 11 yıldan bu yana süren diplomatik buzul çağının ardından, dün sürpriz bir şekilde her iki ülkenin Savunma Bakanları Moskova'da bir araya geldi. Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ev sahipliğinde görüştüler. Görüşmede Türk ve Suriye istihbarat şefleri de yerlerini aldılar. Servis başkanları bu tarihi görüşmenin mimarları konumundaydı. Son iki yıldan bu yana Türkiye ve Suriye servis başkanları, üstelik birçok çevresel jeopolitik engele ve bölgesel denkleme rağmen, bu görüşmeleri bir üst seviyeye taşıyabildiler.

Türk ve Rus Savunma Bakanlıklarına göre üçlü müzakerelerde Suriye'deki iç savaşa çözüm bulma yolları tartışıldı. Ancak 11 yılda harap olan Suriye’de iç savaşı bitirmek, silahlı örgütleri sahadan temizlemek sanıldığı kadar kolay değil. Masaya oturan taraflar da bunun farkında. Ama hiç değilse işe nereden başlayacaklarının farkındalar.

Öğrendiğim kadarıyla taraflar terör örgütü PKK konusunda büyük ölçüde 9 başlıktan 7’sinde ortak bir noktaya gelebildi.

Rus tarafı toplantıdan oldukça memnun. Zira Ukrayna savaşındaki ağır kayba karşı Rusya, Türkiye ile Suriye yönetimini aynı masaya da bir araya getirerek, ABD’ye karşı Suriye’de ciddi bir hamle yapmış oldu.

Şöyle ki…

ABD’nin koruyup kolladığı PKK’ya (SDG, PYD, YPG) karşı artık ortak tutum geliştirilebilecek. Rusya, ABD’nin Ukrayna kartına karşın, Suriye kartını elinde tutmaya devam edecek. Peki, Türkiye bu süreci avantaja çevirebilecek mi? Bunu zamanla göreceğiz.

Toplantıya ilişkin olarak Rus diplomatik kaynaklar, mülteciler konusunun ve terör örgütleriyle mücadelede ortak çabalar hakkında görüşüldüğüne dikkat çekiyorlar. Bizim için PKK ne kadar önemli ise Suriye rejimi için de radikal gruplarla mücadele önemli. Bu konuda henüz bir yol haritası oluşturulmuş değil. Ama çözüm için ortak bir niyet var. Bunların yanı sıra ‘İdlib meselesi’nin çözümü bu sürecin en zorlayıcı kamburu…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Acil ihtiyaç listesi: Somut politikalar 22 Mayıs 2023 | 169 Okunma Şimdi anketörler düşünsün… 16 Mayıs 2023 | 261 Okunma 14 Mayıs seçim anatomisi 08 Mayıs 2023 | 424 Okunma Sudan'ın Hal-i Pür Melali 29 Nisan 2023 | 224 Okunma Hataylı Zeynep'in bayramlık pembe ayakkabıları… 22 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar