Ortadoğu'nun ABD seçimleri telaşı

ABD halkı başkanını seçiyor. Posta yolu ile verilen oylar nedeniyle kesin sonuçlar biraz gecikebilir. Geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında ABD Başkanı Trump’ın seçim meydanlarındaki popülist çıkışlarını bir kenara bırakırsak...

ABD halkı başkanını seçiyor. Posta yolu ile verilen oylar nedeniyle kesin sonuçlar biraz gecikebilir. Geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında ABD Başkanı Trump’ın seçim meydanlarındaki popülist çıkışlarını bir kenara bırakırsak kurt siyasetçi Demokrat Parti adayı Biden’in Türkiye karşıtlığı dışında verdiği hiçbir mesaj dikkat çekmedi. Ancak ABD seçim sistemi her zaman sürprizlere açık.

Birbirlerine topyekun savaş açan rakip Müslüman ülkelerin ortak paydalarının Trump olması ironik bir durum olarak görünse de, bu ülkelerin hepsinin de Beyaz Saray’a seçilen en Müslüman karşıtı başkanın seçimleri yeniden kazanmasını istemek için önemli sebepleri var.

Yeni ABD başkanının yeni Ortadoğu satrancındaki rolü bölgedeki dengeleri sil baştan değiştirebilir. Buna hazırlıklı olmalıyız.

İran’da halkın büyük bir kısmı için ABD başkanlık seçimlerini Biden’ın kazanması ekonomik krizin sona ermesi, petrol ticaretinin başlaması ve yüz binlerce kişinin istihdamı anlamına geliyor. Zira Biden’ın eski başkan Obama döneminde İran’a karşı güvercin rolüne bürünmesi İran halkını yeni döneme dair heyecanlandırıyor. Ancak beraberinde bazı belirsizlikleri de getirecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Acil ihtiyaç listesi: Somut politikalar 22 Mayıs 2023 | 169 Okunma Şimdi anketörler düşünsün… 16 Mayıs 2023 | 261 Okunma 14 Mayıs seçim anatomisi 08 Mayıs 2023 | 424 Okunma Sudan'ın Hal-i Pür Melali 29 Nisan 2023 | 224 Okunma Hataylı Zeynep'in bayramlık pembe ayakkabıları… 22 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar