Kabil ve Ötesi…

ABD ve diğer NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmelerinden sonra Kabil Havaalanı’nı korumayı ve yönetmeyi teklif etti, ancak buna karşılık NATO’dan beklentileri var.

Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın güvenliğini üstlenmeye devam etme teklifi, kim için ne ifade ediyor? Türkiye'yi bekleyen güçlükler neler ve bunları aşmak için nasıl bir strateji izlenecek? 11 Eylül senaryosunu güncelleyen ABD, 20 yıldır varlığını sürdürdüğü Afganistan'dan askerlerini çekme sürecini bu sembolik günde tamamlayacak. NATO ülkeleri de askerlerini birlikte çekiyor. Yabancı temsilcilikler ve yardım kuruluşları için şu anda en hayati mesele Kabil Havalimanı'nın güvenliği. Havaalanı ülkeye gelip giden diplomasi heyetleri, resmî kurumlar ve insani yardım kuruluşları için olduğu kadar, Afganistan'ın yeniden imarı için gereken malzemelerin nakliyesi için de hayati öneme sahip. Batılı diplomatlar, çalışanların güvenli tahliyesini garanti edemeyecekleri bir durumun olması veya havalimanının Taliban'ın eline düşmesi ihtimali bulunması halinde elçilikleri açık tutamayacaklarını söylemişti. Avustralya, personelin güvenliğini garanti edemeyeceğini söyleyerek elçiliğini kapatmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Acil ihtiyaç listesi: Somut politikalar 22 Mayıs 2023 | 169 Okunma Şimdi anketörler düşünsün… 16 Mayıs 2023 | 261 Okunma 14 Mayıs seçim anatomisi 08 Mayıs 2023 | 424 Okunma Sudan'ın Hal-i Pür Melali 29 Nisan 2023 | 224 Okunma Hataylı Zeynep'in bayramlık pembe ayakkabıları… 22 Nisan 2023 | 152 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar