Trump ters köşe yapar mı?

2000 yılında ABD Başkanlık seçimlerinde, İran'ın şahinlerinin, Demokrat Parti'nin adayı Al Gore'a karşı tercihi, Cumhuriyetçi aday George Bush idi. İran'daki rejim, Bush'un Gore'dan daha az ideolojik olduğunu...

2000 yılında ABD Başkanlık seçimlerinde, İran'ın şahinlerinin, Demokrat Parti'nin adayı Al Gore'a karşı tercihi, Cumhuriyetçi aday George Bush idi. İran'daki rejim, Bush'un Gore'dan daha az ideolojik olduğunu düşünüyordu. Bununla beraber petrol şirketleri ile arası iyi olan Bush ile özellikle enerji üzerinden bir anlaşma yapılabileceğine inanıyorlardı. Bush kampanya döneminde ABD'nin dış politikasına dair rakibine göre farklı görüşler dile getiriyor ve hatta izolasyoncu bir politikayı savunuyordu. Bush'un kampanyasının ana teması ABD'nin çıkarlarını önceleyecek, realist bir dış politika üzerine kuruluydu. Demokrat rakibinin aksine Bush, ABD dış politikasının idealler yerine çıkarlar üzerine dizayn edilmesini savunuyordu.
Hikâyenin devamını biliyoruz.
11 Eylül saldırısından sonra Bush, kampanya döneminde vadettiği politikanın tam tersini uyguladı. Dış politikada direksiyonu Neo-Con'lara emanet etti. Afganistan müdahalesini, Irak izledi. Teröre karşı savaş argümanına, demokrasi ihracı iddiasını ekledi. İran'da şahinlerin beklediğinin tam tersi bir performans gösterdi.
Tarih tekerrür eder mi? Dünya kamuoyunun aslında sorduğu soru bu şu anda.
ABD Başkanı Donald Trump'ın kampanya döneminde kullandığı söylem, Bush'a paralellikler gösteriyor. Rusya'ya dair sert bir politika izlemeyi savunan ve Suriye'de Esad rejimini hedef alacağını söyleyen rakibi Hillary Clinton'a karşı Trump kampanya sürecinde izolasyoncu bir politikayı savundu. Rusya Devlet Başkanı Putin ile iyi ilişkiler kurmak istediğini beyan etti ve ABD'yi Orta Doğu'daki çatışmalardan uzak tutma sözünü verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar