Starlara hizmet için yaratılmışım

◊ Müzik dünyasında izlenme ve tıklanma rakamlarındaki belirsizlikler neden var? Sürekli gündeme geliyor bu konu... - Herkesin kafası çok karıştı. Eskiden sadece CD’ler vardı. Kaset satışları bitmişti....

◊ Müzik dünyasında izlenme ve tıklanma rakamlarındaki belirsizlikler neden var? Sürekli gündeme geliyor bu konu...
- Herkesin kafası çok karıştı. Eskiden sadece CD’ler vardı. Kaset satışları bitmişti. Kim ne kadar CD satıyor diye bakılıyordu. Daha sonra dijital dünya ortaya çıktı. Böylece Pandora’nın kutusu açıldı. Yeni bir olay ve kimse bu alanı tanımıyordu. Spotify, iTunes açıldı ve Fizy tekrar geldi...

◊ MÜYAP da CD satışlarını artık açıklamıyor...
- Evet. CD satışlarının açıklanmaması yönetim kurulunun kararı. Ben de yönetim kurulu üyesiyim. Bu konuda ben bir şey söylemek istemiyorum, MÜYAP Başkanı Bülent Seyhan’la görüşebilirsin bunu.

◊ “Satışlar düştüğü için açıklanmıyor rakamlar” deniyor...
- Satışlar gerçekten düştü. Fakat satışların düşmesi yine de sonuçların açıklanmamasının tek nedeni değildir. Yönetim kurulu daha önce açıklanması yönünde karar almıştı, şimdi de açıklanmaması gerektiği yönünde karar bildirmiş.

◊ Eskiden sanatçıların kendi albüm satışlarını artırmak için yüklü miktarlarda CD aldıkları konuşulurdu. Şimdi de tıklama satın aldıkları konuşuluyor. Youtube izlenme rakamlarına inanıyor musun sen mesela?
- Pek izlenmeyenler, çok fazla izlenenlerin rakamlarına inanmıyorlar. Geçmişten bugüne kadar müzik sektörü kurumsal olamadığı için akla hemen böyle şeyler geliyor. Ama bunu ispat etmek için bir örnek lazım.


◊ Berkay’ın Youtube’daki tıklanmalarının büyük bölümünün Sri Lanka’dan, Hindistan’dan yapıldığı öne sürüldü, sonra o bu iddiaları yalanladı...
- Youtube’un “trend videolar” bölümü var. Onların arasına girmek için promosyon yapılabiliyor. Trend videolar aslında Youtube trafiğinin yüzde 1’ini oluşturuyor. Trend videolara girdiniz diye çok izlenmiyorsunuz yani. İnsanlar buraya girince çok izleniyoruz zannediyor olabilir ama öyle bir şey yok. Bu trafik, dinlediğiniz bir şarkıdan sonra öneri olarak ekrana gelen videolardan kaynaklanıyor. Ve orayla oynamak mümkün değil. Ama trend videolarda Youtube’da bir gariplik olduğunu gördük, Youtube’a başvurduk. Çünkü bir bakıyorduk trend videolarda Hint şarkıları var, “Türkiye’de bunları kim dinliyor?” diye sorduk. “Trend videolara girmek için promosyon yapılabiliyor ama bunlar trafiği etkilemiyor” dediler.

YOUTUBE, İZLENMEYE DEĞİL REKLAMA GÖRE  PARA VERİYOR

◊ Trend videolar bir yana, bazen bir şarkının klibi paylaşılıyor ve 3 günde 5 milyon izleniyor. Benim bahsettiğim, bu şişkin rakamlar...
- Ben buna şahit olmadım ama duydum ki birileri yapıyor. Şehir efsanesi gibi de bir yandan. “Ver şu kadar parayı, bu kadar milyon izlen” diyen birini görmedim. Bazı hacker’ların bunu yaptığı söyleniyor. Varsa eğer böyle bir şey, bulup Youtube’a bildirelim.

◊ Eğer çok izlenme varsa Youtube gelirinin de çok olması lazım değil mi?
- Youtube izlenmeye göre para vermiyor, o videonun aldığı reklama göre para veriyor. Reklam gelirinin yüzde 45’ini kendi alıyor, yüzde 10’unu eser sahiplerine veriyor. Yüzde 45’ini de yapımcı ve MÜYORBİR’e veriyor. MÜYORBİR’in payı yüzde 10.

◊ DMC sektörün yüzde kaçını domine ediyor?
- DMC’nin dijital alanda çeşitli firmalarla yaptığı işbirlikleri var. Nasıl eskiden bazı firmalar CD dağıtımı yapıyordu, şimdi de bazı firmalar dijitalde dağıtım yapıyor. DMC birçok firmanın dijital dağıtımcısı. CD dağıtacağımıza şarkıları dijital ortamda dağıtıyoruz. Böyle baktığınızda DMC yüzde 47’yi temsil ediyor. Ama içinde çok önemli başka şirketler de var.

◊ O şirketlerle nasıl anlaşma yapıyorsunuz?
- 5 ila 10 yıla kadar dağıtım haklarını alıyorum. Böylece onların şarkılarını ben dağıtıyorum. Bunun için de bir komisyon alıyorum.

◊ Dijitalde yüzde 47 gibi büyük bir oranı kontrol edebildiğin için mi sürekli eleştirilen isim oluyorsun? Her tartışmada hedef tahtasına seni koyuyorlar...
- Biraz öyle. Yüzde 47 çok ciddi bir rakam. Yeni öğrenilen bir sektör ve insanlar çok fazla bilmedikleri için yukarıda kim varsa onu suçluyor. DMC hem CD satışıyla hem de dijital alanda çok belirgin bir şekilde sektörün önünde. Radyo ve televizyonda da yüzde 40’lık bir payımız var. Universal, EMI gibi düşün bunu. Dünyada Universal, EMI nasıl rakamlara sahipse DMC de Türkiye’de o rakamlara sahip.

MÜZiK SEKTÖRÜ BANA 40 KiLO ALDIRDI

◊ Kaç senedir DMC’desin?
- 17’nci yılım. 12 yıldır da genel müdürlük yapıyorum.

◊ Bu işe başladığında kaç kiloydun?
- 84 kiloydum. Şu anda 125 kiloyum. Müzik sektörü bana 40 kilo aldırdı.

HİT ŞARKININ 7 SIRRI VAR

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Var mısınız sosyal medya temizliğine 02 Mayıs 2020 | 431 Okunma 1 Haziran’da açılacaksa, 3 Temmuz’da kapansın 01 Mayıs 2020 | 266 Okunma Virüsün iyi yanı 30 Nisan 2020 | 198 Okunma Müdavim hareketi 29 Nisan 2020 | 224 Okunma Marvel’in müzikleri 28 Nisan 2020 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar