Maskeler düşüyor!

Yunanistan krizinin sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Yunanistan’ın stratejik kurumlarını ve lojistik ticari alanlarını Alman finans kapitali tek tek yutuyor. Yunanistan’ın 14 önemli havalimanının...

Yunanistan krizinin sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Yunanistan’ın stratejik kurumlarını ve lojistik ticari alanlarını Alman finans kapitali tek tek yutuyor. Yunanistan’ın 14 önemli havalimanının işletme hakkını, Frankfurt Havaalanı işleten Fraport’un alması bile Yunanistan krizinin arka planını için çok önemli bir ip ucudur. 
Almanya’da “sol-liberal” makyajla yayın yapan ama bu makyajı kazıyınca Alman faşizminin bütün izlerini bulacağız ünlü Die-Zeit (Zaman) geçen gün THY’nin agresif büyümesinden şikayet ediyordu. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, THY konusunda “sorumsuzca” davrandığını ve şirketin kural tanımaz bir strateji izlediğini savunuyor. Die-Zeit’deki değerlendirmede şu ibretlik satırlar var ve tabii ki bize çok şeyi anlatıyor: 
“Hiç bir havayolu bu kadar kontrolsüz büyümüyor. 2003 den bu yana THY, yolcu sayısını 6 kat arttırmış. Bu yıl 63 milyonu aşkın kişiyi taşımışlar. Böyle devam ederse Lufthansa’yı yerinden edecek. Almanlar’ da eksiklik olan şey onlarda var: Devletin tam desteği.   
Bunu sadece THY yapıyor bir aktarma ile Friedrichshafen’den Mogadischu'ya ulaşımı sağlıyor.  
Yıllarca Lufthansa, THY ile ortak çalışma yaptı onu Star Allianz ailesine aldı şimdi ise Türkiye, müşterilerini kapıyor. 
Her 14 dakikada bir THY uçağı Alman hava alanlarından birine iniyor yakında bu daha da artacak. 
Şimdi birde Anadolu jet geliyor %30 - %40 daha ucuz olduğu söyleniyor.”  

Değerli Euro ne işe yaradı?  

İlginç itiraflar değil mi? Ama burada bitmiyor itiraf zinciri; yine geçen hafta Almanya’daki Halle Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IWH) yayınladığı bir araştırmaya göre,  Alman finans-kapitali, başta Yunanistan olmak üzere, Güney Avrupa’yı gerektiğinden fazla borçlandırmış, bu borç servisinin geri dönüşü çok açıklayıcı zaten. Almanya, yalnız 2010’dan bu yana faiz ödemelerinden ötürü 100 milyar Euro kazanmış, Almanya bu süreçte yalnız Yunanistan’ı 90 milyar Euro borçlandırmış. Çok kolay değil mi, ekonomik verimliliğinize göre, kullandığınız para birimi (Euro) aşırı değerli ve bu parayla üretmek yerine ithal etmek ve ucuza borçlanmak çok cazip, borçlanıp kuzeyde üretileni ithal edeceksiniz, silahlanacaksınız, duvara çaptığınızda da size bu tuzağı kuranlar her şeyinize gelip el koyacaklar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonominin geleceğini simgeler anlatır! 31 Ekim 2018 | 5.210 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... (2) 25 Ekim 2018 | 5.322 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... 24 Ekim 2018 | 4.575 Okunma Sorunlar, tespitler ve çözümler... 18 Ekim 2018 | 5.617 Okunma Ekonomi politikasında ‘popülizm’ nedir, ne değildir? 17 Ekim 2018 | 3.768 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar