Gerçek gündem: Asimetrik Savaş...

Bayram sonrası Türkiye’nin gündemi ağır... Gündem deyince bu, bence iki türlü... Birincisi bize medya ile “konuşturulan-tartıştırılan” gündem. İkincisi, bizim-şimdilik-...

Bayram sonrası Türkiye’nin gündemi ağır... Gündem deyince bu, bence iki türlü... Birincisi bize medya ile “konuşturulan-tartıştırılan” gündem. İkincisi, bizim-şimdilik- konuşmadığımız, tartışmadığımız gündem.  

Yani İstanbul Boğazı’nı düşünün, hep söylenir ya, Boğaz’ın metrelerce altında başka bir yeraltı nehri var diye. Bizim konuşmadığımız, esas gündem böyle bir şey işte... Esas olan biten sizin haberiniz olmadan bu yeraltı nehrinde akıp gidiyor; siz ancak, bu yeraltı nehri gün yüzüne çıktıktan sonra, olan biteni tartışıyorsunuz. Şu günlerde eğer “esas gündemi” konuşacaksak burada bize yardımcı olacak en önemli kavram “Asimetrik Savaş” kavramıdır. 
Geçen sene sanıyorum  Le Monde Diplomatique dergisinde görmüştüm. Semih Halef’in bu başlıkta bir yazısı vardı. Yazar, yaklaşık olarak, şunu anlatıyordu; “Asimetrik savaşla, içeriden gruplar, özel şirketler, parlamentolardaki hizipler, stratejik önemi olan bakanlıklar ve güvenlik birimleri üzerinden, devletleri içeriden işgal ediyorlar.” Türkiye, bunu tespit etti ve şimdi bununla mücadele ediyor. AncakIŞ burada bitmiyor; kurumsal işgal bir müddet sonra sosyolojik sinir uçlarını buluyor, bunları istediği zaman harekete geçirecek konuma getiriyor. 

Darbe ve Asimetrik Savaş süreçleri... 

Toplumda olması gereken sınıfsal, kültürel farklılıklar abartılarak kutuplaştırıcı bir siyasi dile dönüştürülüyor. Kitlelerin siyasi talepleri, istekleri asimetrik savaş kurumları tarafından kullanılıyor ve bu siyasetin meşru güçlerinin ya da devletin bildiğiniz yüzünün yönetemeyeceği bir hale varıyor. Artık bu noktadan sonra size asimetrik savaş kurumları hakimdir.  Örneğin çok basit olaylarda devletin gereksiz sertlik kullanması ve bunun da yine asimetrik savaşın önemli bir unsuru olan medya ağının abartması iç savaşın kapılarını açıyor. 
Türkiye’nin siyasi tarihinde böyle sayısız kanlı olay sayabilirsiniz. Gezi, bu konuda Türkiye için, belki en çarpıcı örnektir. Yine bizce hala devam eden 17 Aralık darbe girişimi de çok çarpıcı bir asimetrik savaş örneğidir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonominin geleceğini simgeler anlatır! 31 Ekim 2018 | 5.210 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... (2) 25 Ekim 2018 | 5.322 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... 24 Ekim 2018 | 4.575 Okunma Sorunlar, tespitler ve çözümler... 18 Ekim 2018 | 5.617 Okunma Ekonomi politikasında ‘popülizm’ nedir, ne değildir? 17 Ekim 2018 | 3.768 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar