Bunları bilmeden seçimi ve ekonomide bundan sonrasını tartışmayın!

Geçen hafta sonu Savunma Sanayi Fuarını (IDEF-2015) gezerken tam şu sıralar yapmakta olduğumuz ekonomi tartışmalarının ve bu tartışmalara bağlı olarak söylenen her şeyin çöp olacağını...

Geçen hafta sonu Savunma Sanayi Fuarını (IDEF-2015) gezerken tam şu sıralar yapmakta olduğumuz ekonomi tartışmalarının ve bu tartışmalara bağlı olarak söylenen her şeyin çöp olacağını düşündüm.
Savunma sanayi deyince aklınıza yalnız silah ve savaş gelmesin. Savunma sanayi dediğimiz alan, insanlığın var olanı koruması, paylaşması ve idare etmesi alanıdır ve böyle olunca da geliştirmek bu alanın temel dinamiğidir. Şimdi kullandığımız bilgisayar ve internet-haberleşme- teknolojisi savunma sanayinin ürünüdür. Savunma sanayi teknolojisi doğası gereği inovatiftir. Böyle olunca her alandaki toplumsal kalkınma ile teknoloji özellikle savunma sanayi teknolojisi birbirini sürükler. Örneğin Osmanlı’nın genişlemesinde bir mühendislik harikası olan kompozit yayın rolü büyüktür. Kompozit yay ve daha sonra İstanbul’un fethinde kullanılan top teknolojisi genişlemenin, çoğu kere anlatıldığı gibi, pazı gücüyle olmadığını bize gösterir.
Ancak bütün bu dönemde, Osmanlı Mimar Sinan gibi dehalarla ayrı ve özgün bir medeniyet de ortaya çıkarmıştır. Sanayi Devrimi ile (burada Kırım Savaşı çok önemli bir dönüm noktasıdır) Batı bugüne kadar gelecek üstünlüğü inşa etmeye başlamıştır. Dikkat ederseniz, 1853 Kırım Savaşı, sanayi devriminin sonucu olan silah ve ulaştırma-istihkam teknojilerinin denendiği bir savaştır ama bu tarih, aynı zamanda, Osmanlı’yı Duyun-ü Umumiye’ye kadar götürücek mali çöküşün de başlangıcıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonominin geleceğini simgeler anlatır! 31 Ekim 2018 | 5.210 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... (2) 25 Ekim 2018 | 5.322 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... 24 Ekim 2018 | 4.575 Okunma Sorunlar, tespitler ve çözümler... 18 Ekim 2018 | 5.617 Okunma Ekonomi politikasında ‘popülizm’ nedir, ne değildir? 17 Ekim 2018 | 3.768 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar