Bu büyüme modeli değişmezse başımız -daha- çok ağrır...

Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan Angus Deaton, Klasik İktisat Teorisi’nin memleketi sayılan İskoçya asıllı ama ABD’de Princeton Üniversitesi’nde çalışıyor. Klasik iktisat teorisinin...

Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan Angus Deaton, Klasik İktisat Teorisi’nin memleketi sayılan İskoçya asıllı ama ABD’de Princeton Üniversitesi’nde çalışıyor.


Klasik iktisat teorisinin temeli, Adam Smith’in 1776 yılında yayımladığı Ulusların Zenginliği kitabına dayanır. Klasik iktisat teorisi, üretim, işbölümü, verimlilik, uluslararası ticaret gibi temel iktisat alanlarına dayanır.

John Stuart Mill’in öldüğü 1873 yılını, klasik iktisadın teorik temellerinin tamamlandığı yıl kabul edersek, yüzyılı aşan bir zaman diliminde olgunlaşan bir sosyal bilim okulundan bahsetmiş oluruz.

Bu okul, sanayi devriminin üretim, paylaşım ve ticari anlatısıdır aslında...

Klasik iktisat, zenginliğin (sermayenin) kaynağını üretim olarak tespit eder. Smith’te emek verimliliği ve bunu sağlamak için yapılacak -doğru- işbölümü refahın temelidir. Smith’e göre zengin topraklar üzerinde yaşayan uluslar eğer, emek verimliliğini sağlayamazsa bu zenginlikleri bir işe yaramaz ve fakir kalırlar, tam aksi olarak, fakir (verimsiz) topraklar üzerinde yaşayan bir ulus, eğer emek verimliliğini sağlarsa ve ihtiyacından daha fazla mal üretip bunu diğer uluslara satarsa zengin olur.

Ulusların Zenginliği...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonominin geleceğini simgeler anlatır! 31 Ekim 2018 | 5.210 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... (2) 25 Ekim 2018 | 5.322 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... 24 Ekim 2018 | 4.575 Okunma Sorunlar, tespitler ve çözümler... 18 Ekim 2018 | 5.617 Okunma Ekonomi politikasında ‘popülizm’ nedir, ne değildir? 17 Ekim 2018 | 3.768 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar