ABD Petro'yu neden yasakladı?

Beklenen oldu; ABD Venezuela’nın petrol rezervlerine dayalı dijital para birimini, Venezuela’ya uygulanan yaptırımlar kapsamına alarak, yasakladı. Trump’ın çıkardığı yasaklama kararnamesinde Venezuela Devlet...

Beklenen oldu; ABD Venezuela’nın petrol rezervlerine dayalı dijital para birimini, Venezuela’ya uygulanan yaptırımlar kapsamına alarak, yasakladı. Trump’ın çıkardığı yasaklama kararnamesinde Venezuela Devlet Başkanı Maduro, dijital para çıkararak ABD yaptırımlarını delmekle suçlanıyor. Demek ki dijital para sistemleri, özü gereği, ABD yaptırımlarını delmek gibi nesnel bir özelliği de sahip. Zaten öyle de olması gerekiyor. Çünkü ABD’nin “yaptırımlar” dediği şey, özellikle enerji gibi temel emtialarda küresel ticaretin ABD parası dolarla olması ve buradaki dolar çevriminin kendi denetimlerinde olması.

Dünya petrol ticaretinde ABD iki şeyden korkar: Birincisi, petrol üretiminin, Rusya dışında, ABD’li dev enerji tekellerinin doğrudan ya da dolaylı denetimi dışında olması; ikincisi ise petrol ticaretinin dolar dışında bir parayla yapılması.

Venezuela, petrol rezervlerine bağladığı dijital parası Petro’yu, tam bir ay önce, şu günlerde sona eren bir ön satış süreciyle piyasaya çıkarmıştı. Devlet Başkanı Maduro, Petro’nun çok kısa bir sürede 1 milyar dolarlık fon topladığını söylemişti. İlk aşamada 100 milyon Petro’nun sistemde tanımlanacağını açıklayan Maduro, bunun 38.4 milyonluk bölümünü birim başına 60 dolardan piyasaya sunmuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonominin geleceğini simgeler anlatır! 31 Ekim 2018 | 5.210 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... (2) 25 Ekim 2018 | 5.322 Okunma Neden yeni bir kalkınma hikâyesi gerekli... 24 Ekim 2018 | 4.575 Okunma Sorunlar, tespitler ve çözümler... 18 Ekim 2018 | 5.617 Okunma Ekonomi politikasında ‘popülizm’ nedir, ne değildir? 17 Ekim 2018 | 3.768 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar