Bilim insanları: Şarap sağlığa yararlı değil

Türkiye Gazetesi Yazarı Cem Küçük'ün bugünkü (30.03.2022)''Bilim insanları: Şarap sağlığa yararlı değil'' başlıklı yazısı.

Yıllardır tüm dünyada her akşam içilen bir kadeh şarabın sağlığa faydalı olduğuna dair bir dedikodu vardı. Hatta bazı doktorlar bu konuda ısrarla demeçler verirlerdi. 

Şarabın gerçekten sağlığa iyi geldiğini düşünüp her akşam içenler vardı. Şarap için olumlu mütalaa veren doktorların üzüm üreticilerinden belli ücret aldıkları hep söylendi. Ne kadar doğru ne kadar yanlış bilinmez. 

"Bir miktar alkol vücut için yararlıdır!" diyenlere "kötü" bir haberim var: 

"Amerikalı bilim insanları ölçülü düzeyde alkol tüketiminin kalp sağlığına faydası olabileceğine dair tartışmalara son noktayı koydu. Yapılan yeni bir kapsamlı araştırmaya göre günde bir kadeh şarap ya da bir bardak bira içmenin kalp sağlığına iyi geldiği inanışı doğru olmaktan uzak." (Euronews) 

Massachusetts Genel Hastanesi, Massachussetts Teknoloji Enstitüsü and Harvard Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yaptığı çalışma bütün gerçeği ortaya çıkardı.

Araştırma; yaş ortalaması 57, haftalık ortalama alkol tüketimi 9,2 ünite olan 371.463 kişi üzerinde yapıldı. Araştırmadaki verilerin hepsi İngiltere'deki Biyobankası olarak bilinen ve derinlemesine genetik ve sağlık bilgisi toplayan biyometrik veritabanı ve araştırma kaynağından elde edildi.

Az da içse çok da içse araştırmaya katılan herkesin kardiyovasküler sıkıntı çektiği ortaya çıktı. Hiç içmeyenlerin daha sağlıklı olduğu da kanıtlandı. Bilim insanları kalp sağlığına yönelik faydaların ölçülü alkol tüketimiyle değil sağlıklı hayat stiliyle ilgili olduğu sonucuna vardı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.236 Okunma Gelir dağılımı zenginle fakir arasındaki uçurumu açıyor 31 Ocak 2024 | 23 Okunma AK Parti ve yerel seçimde dikkat edilmesi gerekenler  08 Ocak 2024 | 21 Okunma MOSSAD Amerika’yı Epstein’le mi vurdu?  05 Ocak 2024 | 1.306 Okunma Orta Doğu’da istihbarat üstünlüğü MOSSAD’dan MİT’e geçti 03 Ocak 2024 | 1.644 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar