Newsweek’teki makaleyi yazanları tanıyalım

31 Temmuz’da Newsweek dergisinde Jonathan Watchel ve Albert Watchel imzalı bir makale yayınlandı. Makalenin başlığı da suç mahiyetinde: "Erdoğan Kürtleri Kırmak ve Osmanlı'yı Diriltmek...

31 Temmuz’da Newsweek dergisinde Jonathan Watchel ve Albert Watchel imzalı bir makale yayınlandı. Makalenin başlığı da suç mahiyetinde: "Erdoğan Kürtleri Kırmak ve Osmanlı'yı Diriltmek İstiyor."
Bu yazıların benzerleri 2013 Gezi olaylarından beri Batı medyasında çok çıkıyor. Erdoğan’ı devirmek için her yolu deneyen Batı yeri geldi FETÖ’yü yeri geldi PKK’yı kullandı. 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ’cüler yurt dışında “aynı medya organları” tarafından utanmazca siyaset mağduru olarak gösterildi. PKK’lılar ise “özgürlük savaşçısı” olarak tanıtıldı ve hâlâ öyle gösterilmeye devam ediyorlar.
Başta Suriye ve Mısır olmak üzere Orta Doğu’daki birçok meselede Batı ile Türkiye anlaşamıyor. Türkiye tamamen kendi çıkarlarına odaklı bir siyaset izliyor. Mısır’daki Sisi yönetimini darbeci olarak görüyor. Esad’ı 500 bin kişinin katili olarak tanımlıyor. Türkiye bu politikalarının hepsinde haklı. ABD’nin her dediğine evet dese sorun kalmayacak.
Zaten Newsweek’teki makalenin diline ve muhtevasına bakınca her şey anlaşılıyor. Makalede Türkiye'nin 'terör rejimine doğru yöneldiğine' ve Türkiye'nin bir zamanlar demokratik ve ılımlı olduğuna değinilmiş. Ayrıca Türkiye'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek istediği ifade edilirken bölgedeki operasyonlarda Kürtlerin katledildiği yazılmış (Sputnik News).
Orhan Pamuk bile malzeme edilmiş makalede. “Türkiye binlerce Kürt'ü öldürdüğü için Pamuk’un Erdoğan tarafından mahkûm edildiği” gibi saçma sapan ifadeler var. Utanmamışlar, çok makbul adammış gibi FETÖ’cü Enes Kanter’in Türkiye’deki rejimden hoşlanmadığını makaleye eklemişler. 
Newsweek ve diğer medya organlarının ne olduğunu biliyoruz. Peki bu makaleyi yazanlar kimler? Jonathan Watchel ve Albert Watchel internette herhangi bir bilgi olmamasına rağmen kardeş olma ihtimalleri var. 
Jonathan Watchel ABD’nin BM Temsilciliği eski İletişim Direktörü ve Sözcüsü. Watchel “ABC, Fox ve Worldwide Television News” gibi televizyon kanallarına dünya siyasetini yorumluyor ve burası önemli Cumhuriyetçileri destekliyor. Genelde Fox News’e çıkıyor. Mesela 2016’da “İran terörünün Amerikalı kurbanları ABD’deki İran hesaplarından tazminat istiyor” başlıklı bir haberi Fox News’e yayınlanmış. Haberde tahmin edersiniz ki İran yerden yere vuruluyor. 
Jonathan Watchel’in sosyal medya hesaplarına bakınca da ağırlıklı Cumhuriyetçileri desteklediği (RT ettiği), John McCain’e ayrı bir önem verdiği de görülüyor. Obama’ya karşı eleştirisini sakınmayan Watchel, iş Trump’a gelince elini korkak alıştırıyor. Ve bütün haberlerinde İran, Türkiye, Katar, Rusya’yı eleştirirken Batı ve özellikle İsrail’e tek olumsuz kelime etmiyor. Bu arada sosyal medyada Jonathan Watchel’in Marksist-Leninist olduğunu yazan aptallara bir şey diyemeyeceğim. Türkiye’ye darbe istediği son makale buram buram İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri ağzı kokuyor! Kaldı ki 15 Temmuz’dan önce Batı’da bu tür darbe çağrısı yapan çok yazı/makale/haber çıkmıştı. Sonrasını biliyoruz zaten. 
Gelelim makalenin diğer yazarına, Albert Watchel’a. 80’ine merdiven dayamış bu yazar aslında edebiyat (creative studies) alanında dersler veren, makaleler yazan biri. Pitzer College’da profesör olan Albert Watchel James Joyce ve Shakespeare üzerine kitapları, makaleleri var. 
Buraya kadar tamam. Ancak yazarın yazıları "Los Angeles Times", "The Wall Street Journal" ve "San Francisco Chronicle”da yayınlanmış. Mesela 2014’teki bazı makalelerinin başlıkları: “Explaining the Roots of Islamic terror" (İslami terörün kökenlerini izah etmek). Bu makalede neredeyse bütün Müslümanları terörist gibi göstermiş. 
21 Ağustos 2014’te çıkan bir makalesi: "Israel’s Opponents are Irrational" (İsrail Muhalifleri Rasyonel değil). 11 Ağustos 2014’de yayınlanmış bir başka makale: “There is no Israel Genocide" (İsrail Soykırımı diye bir şey yoktur)...
Bütün bu yazılarda Albert Watchel İsrail’in Gazze’de yaptıklarının doğru olduğunu, Hamas’a karşı yürüttüğü savaşın haklı gerekçelere dayandığını belirtmiş. Makalelerin çoğu İsrail’i aklıyor, övüyor. Bir yazarın sürekli İsrail’i övmesi ve İsrail’i eleştiren herkesi kötüleyip düşman ilan etmesi neyle izah edilir? 
Aynı yazar çoğu makalesinde de Katar’ı ve Türkiye’yi kötülüyor. İran’a yaptırımları onaylıyor, İran’a ılımlı bakan Obama’yı yerin dibine sokuyor. Daha neler neler. (Daha fazla bilgi için https://www.algemeiner.com/author/albert-wachtel/ )
Benim anladığım bu iki yazar İsrail tarafından fonlanıyor. Çünkü bu kadar İsrail yanlısı yazı ve makalelerin başka izahı olamaz. Ha, bir de her iki yazar ara ara Birleşik Arap Emirlikleri'ni de övmüşler. İlginç değil tabii, BAE’yi İsrail’den bağımsız düşünemeyiz.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.237 Okunma Gelir dağılımı zenginle fakir arasındaki uçurumu açıyor 31 Ocak 2024 | 23 Okunma AK Parti ve yerel seçimde dikkat edilmesi gerekenler  08 Ocak 2024 | 21 Okunma MOSSAD Amerika’yı Epstein’le mi vurdu?  05 Ocak 2024 | 1.306 Okunma Orta Doğu’da istihbarat üstünlüğü MOSSAD’dan MİT’e geçti 03 Ocak 2024 | 1.644 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar