Türkiye diğer ülkelere benzemez

Kendilerini dünyanın en güçlü ülkesi olarak görenler her şeye güçlerinin yettiğini sandılar. Ama yanıldıklarını şimdi olmasa bile ileride fazlasıyla anlayacaklar. İsrail bu bölgede Türkiye...

Kendilerini dünyanın en güçlü ülkesi olarak görenler her şeye güçlerinin yettiğini sandılar. Ama yanıldıklarını şimdi olmasa bile ileride fazlasıyla anlayacaklar. İsrail bu bölgede Türkiye olmadan nefes alamayacağının farkında. Arabistan ya da Birleşik Arap Emirlikleri'ne güvenerek ne kadar yol alacağını göreceğiz.
Eğer İsrail'de bir devlet aklı varsa Türkiyesiz işlerin yolunda gitmeyeceğini görecektir. Bunu hamaset olarak söylemiyorum. Ve iddia ediyorum ki İsrail Türkiye'nin kapısını çalacaktır. Elbette Türkiye olmadan bölgede zor kullanarak bir şey yapmayı planlayabilir İsrail. Ne var ki Erdoğan liderliğindeki Türkiye onayı olmadan planlarını fiiliyata geçiremez. Zaten Müslümanların ya da Filistin'in aleyhine hiçbir şeye Türkiye razı gelmez. 
İsrail şimdi Mısır'la iş tutuyor. İki gün önce New York Times'da Mısır hükûmetiyle İsrail'in DEAŞ'a karşı verdikleri gizli ittifakı anlatan bir haber vardı. Buna Suudi Arabistan'la BAE'yi de ekleyince yeme de yanında yat gibi bir hava oluşuyor. Tabii nafile. İsrail, Türkiye'yle ilişkileri eskiden olduğu gibi götürürüm diyordu ama öyle olmadığını görüyor.
Aynı şey ABD için de geçerli. Amerika 1958'i 59'a bağlayan gece Küba'yı, 1979'da İran'ı kaybetti. Aslında bu iki ülkeyi de kaybetmeyebilirdi. Kendine o kadar fazla güvendi ki, sonradan pişman oldu ama fayda etmedi. Sonradan iki ülkede de rejimi ve iktidarları değiştirmek için her yolu denedi. Suikastlar, provokasyonlar hepsini denedi, başaramadı.
Şu an göz göre göre ABD, Türkiye'yi kaybediyor. Burada baştan sona hatalı olan Amerika'nın kendisidir. Türkiye'nin terörle mücadelesini hep küçümsedi. PYD/YPG'yi silahlandırmayın itirazlarımızı ciddiye almadı. Hatta YPG'yi silahlandırmasının gerekçesi olarak İran'ı bile gösterdi. Sokaktaki adama sorsan o silahların Türkiye için verildiğini bilir. Türkiye'yi hep küçümsedi. Alay eder gibi açıklama yaptı Amerikan yönetimi. Beyaz Saray başka, Pentagon başka, CIA başka konuştu. Hiçbir tutarlılıkları yoktu. Hâlâ çok başlı sesleri Amerika'da görüyoruz.
1950'den beri stratejik konularda genelde doğruyu yapan ABD bu sefer yanlışlar içerisinde. Ve bu kısır döngüden çıkamıyor. Türkiye gibi bir müttefiki olmadan ne yapabilir bu coğrafyada kestirmek zor. Şayet Türkiye'yi başka ülkelere benzetirse fena hâlde yanılır. Rusya'yla ilişkilerimiz olmadığı kadar iyi. S-400'lerin alımı dâhil Rusya'yla yeni bir dönem başladı. Böyle bir ilişki bize olduğu kadar Rusya'ya da faydalı. ABD bu ilişkiyi onaracak adımları atmazsa zararlarını birkaç sene sonra daha çok anlayacak.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son düzlüğe girerken... 25 Mart 2024 | 3.239 Okunma Gelir dağılımı zenginle fakir arasındaki uçurumu açıyor 31 Ocak 2024 | 23 Okunma AK Parti ve yerel seçimde dikkat edilmesi gerekenler  08 Ocak 2024 | 21 Okunma MOSSAD Amerika’yı Epstein’le mi vurdu?  05 Ocak 2024 | 1.307 Okunma Orta Doğu’da istihbarat üstünlüğü MOSSAD’dan MİT’e geçti 03 Ocak 2024 | 1.644 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar