Lise ve üniversite mezunu gençlere 2 yıl sağlık desteği

Yeni eğitim öğretim döneminin başladığı bu günlerde liseden yeni mezun olmuş ancak üniversiteyi kazanamamış olanlar veya üniversiteden yeni mezun olmuş ve henüz iş bulamamış olan gençler...

Yeni eğitim öğretim döneminin başladığı bu günlerde liseden yeni mezun olmuş ancak üniversiteyi kazanamamış olanlar veya üniversiteden yeni mezun olmuş ve henüz iş bulamamış olan gençler için öğrencilik statüsü sona ermiş durumda. Söz konusu gençlerimiz için genel sağlık sigortasından (GSS) yararlanma açısından 10 Şubat 2016 tarihinde yapılan değişiklikle 2 yıl boyunca prim muafiyeti getirilmişti. 

Genel sağlık sigortasından 2 yıl süresince muaf olmak, gençlerin geleceğe ilişkin planlarını yapmaları açısından son derece önemli bir düzenleme. Bugünkü yazımda, söz konusu durumdaki gençlerimizin GSS prim muafiyetinden nasıl yararlanacaklarını ele alacağım. 

Kimler GSS kapsamındadır? 

1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla genel sağlık sigortasının uygulanmaya başlamasıyla Türkiye’de yaşayan herkes genel sağlık sigortası kapsamına girmiş oldu. Buna göre, sigortalı olarak çalışan veya bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunan kişiler haricindeki herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için genel sağlık sigortasına prim ödemesi gerekiyor. Uygulama yürürlüğe girdiğinde GSS primlerinin belirlenebilmesi için gelir testi yaptırılması gerekiyordu. Ancak zorunluluk tam olarak bilinmediğinden ve gelir testi yaptırması gerekenler bu testi yaptırmadıklarından gelir testi mağdurları söz konusuydu. Özellikle gençlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için iki defa genel sağlık sigortası prim borcu yapılandırması ve kısmi af hayata geçirilmişti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İklim değişikliği işte ‘büyük risk’ 26 Nisan 2024 | 52 Okunma Geride kalanlara aylık bağlanması 22 Nisan 2024 | 146 Okunma Gemiadamları ve yılık izinleri 20 Nisan 2024 | 80 Okunma Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır? 15 Nisan 2024 | 138 Okunma Yıllık izinle ilgili her şey 12 Nisan 2024 | 40 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar