Girişimci gençlere müjdeler var

Günümüzün en önemli sorunların-dan biri işsizlik, özellikle de genç işsizliği. Küresel olarak da yüksek düzeyde seyreden genç işsizliği ile mücadele açısından önemli politikalardan...

Günümüzün en önemli sorunların-dan biri işsizlik, özellikle de genç işsizliği. Küresel olarak da yüksek düzeyde seyreden genç işsizliği ile mücadele açısından önemli politikalardan biri girişimciliğin desteklenmesi. Bu bağlamda, geçtiğimiz mayıs ayında Resmi Gazete’de yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile getirilen önemli düzenlemelerden biri de girişimci gençlere yönelik teşvikti.

Söz konusu teşvik kapsamında, daha önce gelir vergisi istisnası sağlanan gençlere yönelik olarak 1 yıl süreyle sigorta prim desteği verilecek. Prim desteğinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar geçtiğimiz hafta Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan genelge ile açıklandı. Bugünkü yazımda, 1 Haziran 2018 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanacak olan teşvikle ilgili detayları ele almaya çalışacağım.

Hangi gençleri kapsıyor?

Sigorta prim desteğinden yararlanılabilmesi için üç temel kural söz konusu. İlk olarak, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında genç girişimcilere sağlanan kazanç istisnasından faydalanıyor olmak gerekiyor. İkinci olarak, mükellefiyet başlangıç ve sigortalılık tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ancak 29 yaşını doldurmamış olmak şartı aranıyor. Üçüncü ve son şart ise 1 Haziran 2018 tarihi itibarıyla ilk kez 4-b/1 kapsamında sigortalı olmak. Bununla birlikte, adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak söz konusu teşvikten yararlanabilecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır? 15 Nisan 2024 | 133 Okunma Yıllık izinle ilgili her şey 12 Nisan 2024 | 38 Okunma Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı 09 Nisan 2024 | 45 Okunma Aralıklı çalışmada ‘kıdem tazminatı’ 08 Nisan 2024 | 65 Okunma Bayram sonrası telafi çalışması 06 Nisan 2024 | 79 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar