Çocuk ve genç için işte rehber

Yaz aylarında okul tatili nedeniyle çok sayıda genç ve çocuk işgücü piyasasına girdi. Çocuk ve gençlerin çalıştırılması açısından, işverenlerin dikkat etmesi gereken çok...

Yaz aylarında okul tatili nedeniyle çok sayıda genç ve çocuk işgücü piyasasına girdi. Çocuk ve gençlerin çalıştırılması açısından, işverenlerin dikkat etmesi gereken çok önemli hususlar var.


 
İş Kanununa göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasak. Bununla birlikte, 14 yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocukların bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin de okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilmesi mümkün.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yönetmeliği çocuk ve genç işçilerin çalışabilecekleri alanları düzenliyor.

Buna göre, çocukların çalışabilecekleri işler için “hafif iş” tanımlaması yapılmıştır. Hafif iş, yapısı ve niteliği açısından çocuğun gelişimine veya sağlık ve güvenliğine zararlı etki yaratmayan ve okula devamı engellemeyen iş olarak ifade edilebilir.

Çocuk ve genç çalıştırılamaz!

 İş Kanununa göre, maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde, sanayiye ait işlerde ve gece dönemine rastlayan işlerde çocuk ve genç işçilerin çalıştırılması yasaktır.

‘Çocuklar’ hangi işte çalışabilir?

Çocukların çalışabileceği “hafif iş” kapsamındaki işler şu şekilde sıralanabilir... 

- Meyve, sebze, çiçek toplama işleri, kümes hayvanları besiciliğinde yardımcı işler ve ipek böcekçiliği işleri. 

- Esnaf ve sanatkarların yanında satış işleri.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır? 15 Nisan 2024 | 133 Okunma Yıllık izinle ilgili her şey 12 Nisan 2024 | 37 Okunma Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı 09 Nisan 2024 | 45 Okunma Aralıklı çalışmada ‘kıdem tazminatı’ 08 Nisan 2024 | 65 Okunma Bayram sonrası telafi çalışması 06 Nisan 2024 | 79 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar