Arefe ve bayram günü çalışana zamlı ücret

Bugün Ramazan Bayramı’nın ikinci günü. Ramazan bayramını tatil fırsatı olarak değerlendirmek veya memleket özlemini giderebilmek için çok sayıda çalışan arefe gününden planını...

Bugün Ramazan Bayramı’nın ikinci günü. Ramazan bayramını tatil fırsatı olarak değerlendirmek veya memleket özlemini giderebilmek için çok sayıda çalışan arefe gününden planını programını yaptı. Ancak bazı çalışanlar bayram günlerinde bile çalışacaklar.

Bayram veya genel tatil günlerinde yapılan çalışmalar, İş Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre, bayram günlerinde çalışanlara arefe günü ve bayramdaki çalışmalarının ücreti zamlı olarak ödenecektir. Bununla birlikte, işveren işçisine “bayram sonrasında izin kullanabilirsin” dese bile, bayramda yapılan çalışma zamlı olacaktır.

Çalışana iki kat maaş

Bayramda çalışan işçilere verilecek ücret normal zamanda elde ettikleri ücretin iki katı tutarındadır. Bu zamlı ücret bayramın üç günü için ayrı ayrı ve yine arife günü öğleden sonrası için de ayrıca hesap edilecektir. Aylık ücret alan bir çalışan için toplam brüt ücret tutarı 30’a bölünerek bir günlük ücret tutarı hesap edilecek, ortaya çıkan rakam bayramda yaptığı çalışma günüyle çarpılarak aylık ücretine ek olarak ödenecektir. Çalışan aylık ücret değil de çalıştığı süreye bağlı ücret alıyorsa, bayramda yapılan çalışmanın karşılığı, çalışmaksızın hak kazanılacak bir günlük ücret artı çalışmanın karşılığı olan bir günlük ücret şeklinde hesaplanacaktır. Ayrıca, bayramda çalışan işçinin çalıştığı bu süreler aynı zamanda fazla mesai de oluyorsa, bu durumda işçinin günlük ücreti en az yüzde 50 oranında artırılarak, günlük ücretinin bir buçuk katı tutarında ek ödeme yapılmalıdır. İşveren çalışanın ücretini bayrama ait fazla mesai ücretini dikkate almadan, bayram öncesinde çalışanı için ödediği ücreti esas alarak hesaplarsa, herhangi bir denetim veya çalışanın şikayeti üzerine idari para cezası ödemek zorunda kalacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fazla çalışmanın ispatı 29 Mart 2024 | 32 Okunma Yoksulluk ve zorla çalıştırma 25 Mart 2024 | 59 Okunma Özel güvenlik ilgi bekliyor 22 Mart 2024 | 90 Okunma Yemek yardımı neden önemli? 18 Mart 2024 | 81 Okunma Ramazan’da çalışma hayatı 15 Mart 2024 | 115 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar