Güle Güle Donanmanın Altın Çocuğu

29 Nisan 2018 Pazar günü sabah 0730’da Cumhuriyet Donanması, yakın tarihinin en önemli liderlerinden Emekli Oramiral Özden Örnek’i kaybetti. Eğer Devlete, Millete ve Bahriyeye denizgücü alanında somut katkı...

29 Nisan 2018 Pazar günü sabah 0730’da Cumhuriyet Donanması, yakın tarihinin en önemli liderlerinden Emekli Oramiral Özden Örnek’i kaybetti. Eğer Devlete, Millete ve Bahriyeye denizgücü alanında somut katkı sağlamış olmak bir ölçüt ise, Türkiye bir rekortmenini kaybetti.

ÖRNEK BİR KOMUTAN VE LİDER

Onun adını ilk kez 1979 yılında deniz teğmen olarak donanmaya katıldığımda duymuştum. TCG Adatepe muhribinin  komutanı olmuştu. Poyraz Rıhtımında efsanevi bir ismi vardı. Liderliği, denizciliği, kapsamlı arkeoloji, tarih, strateji, felsefe bilgisi ve her konuya analitik yaklaşım sağlayan bilimsel derinliği ona çok haklı bir şöhret kazandırmıştı. Bulunduğu bütün okulları ve kursları birinci bitirmek gibi bir alışkanlığı vardı. Son derece pragmatik, çözüm odaklı ve süratliydi. TCG Adatepe muhribinin Amerikan ambargosu sonrası gayri faal olan denizaltı savunma roket sisteminin (ASROC) arızasını gemi personelini çok iyi yönlendirip, milli malzemeler ve yaratıcı tedbirler ile gidermiş olması sadece ona değil tüm gemisine büyük onur getirmişti. Bu başarı haftalarca konuşulmuştu.

SOYADI GİBİ BİR SUBAYDI

O, bahriyenin 1960 yılından sonra saflarına kattığı Altın Çocuk idi. Soyadı gibi herkesin örnek aldığı bir denizciydi. 1979’ların Türkiye’si ve bahriyesinde Deniz Kurmay Yarbay Özden Örnek, her genç subayın, her idealistin, her Atatürkçü’nün, emrinde çalışmak istediği bir komutan ve liderdi.

1985 yılında genç bir üsteğmen olarak Ankara’da Deniz Kuvvetleri karargahında görevlendirildiğimde bahriyenin yurtdışındaki tüm kurslarından sorumluydum.  Göreve katıldığım ilk gün, dairedeki en yaşlı memure oturduğum masayı göstererek  ‘’Siz burada 16 yıl önce kimin oturduğunu biliyor musunuz? demişti. Heyecanla kim olduğunu sorduğumda ‘’ Özden Örnek’’ demişti.  Meslek hayatımda en büyük heyecanı yaşadığım anlardan birisiydi o an. İşime bambaşka ve büyük bir heyecanla sarılmıştım. Daha sonraki meslek yaşantımda onunla yakın mesai içinde bulunduğumuz pek çok görevde bulundum. Donanma Komutanı iken III. Muhrip Filotillası komodoruydum. Deniz Kuvvetleri Komutanı iken emrinde ayrı ayrı Strateji Daire Başkanı ve Plan Prensipler Başkanı olarak hizmet etme onur ve ayrıcalığına sahip oldum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Barış Pınarı, Doğu Akdeniz’e doğru akmalı 13 Ekim 2019 | 254 Okunma Amiral Soner Polat: Vatana ve Mavi Vatana adanmış bir hayat 06 Ekim 2019 | 718 Okunma Preveze Deniz Zaferinin 481. yıldönümünde Yunanistan’ın Mavi Vatan kompleksi 29 Eylül 2019 | 202 Okunma Küresel düzenin yeni aktörleri: Hipersonik Füzeler 22 Eylül 2019 | 325 Okunma Yunanistan’da akıl galip gelir mi? 15 Eylül 2019 | 237 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar