Efes Tatbikatına Suudi Katılımı

Efes 2018 tatbikatının fiili safhası 7-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek. Efes Serisi Müşterek Amfibi Tatbikatlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük ateşgücü ve manevra gösterisidir. Bu seri...

Efes 2018 tatbikatının fiili safhası 7-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek. Efes Serisi Müşterek Amfibi Tatbikatlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük ateşgücü ve manevra gösterisidir. Bu seri tatbikatların var oluş nedeni, ilk yapıldığı 1981 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ege Denizindeki üstün güç intikal yeteneğinin ilanıdır. Başlangıçta adı ‘’İlk Hedef’’ olan bu seri tatbikatlarda, Ege Ordusu birlikleri ile Amfibi Tugayımızın ve Çıkarma Gemileri Komutanlığının bağlı olduğu Amfibi Görev Grup Komutanlığı arasındaki beraber çalışabilirlik, işbirliği ve eşgüdüm esasları denenir. Genelde iki yılda bir yapılır. Son tatbikat Efes 2016 adıyla 4 Mayıs-4 Haziran 2016 arasında icra edilmişti. Balyoz kumpasından önceki aktif hizmet dönemimde bu seri tatbikatlara pek çok kez katıldım.

KIBRIS’TAN EGE’YE YÖNELİŞ

Doğanbey Körfezinde icra edilen kıyıya hücum safhasında bir an için 20 Temmuz 1974 sabahı Girne Yavuz plajına gidersiniz ve bu büyük gücün oluşumu film şeridi gibi gözünüzün önünden geçer. Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’e yönelişi Kıbrıs meselesi ile başlamıştır. 21 Aralık 1963 gecesi Kıbrıslı Rumlar, Türklere karşı tarihe Kanlı Nœl olarak geçen saldırıları başlattı. Artık Kıbrıs Türkünün kan ve ateşle sınavı başlamıştı. Soydaşlarımızın önce canı sonra malı ve nihayetinde geleceği korunmalıydı. Askeri güç kullanılmalı, Türk sahillerinden 60 mil uzaklıktaki adaya amfibi güç intikal ettirilmeliydi. Bu güç sayesinde tutulacak kıyı başından ada içlerine zırhlı birlikler intikal ettirilebilirdi. Fakat Donanmanın ne amfibi gemisi ne de amfibi savaşçısı yani deniz piyadesi vardı. Önce gemilere sahip olmak gerekirdi. Başbakan Suat Hayri Ürgüplü ve Yardımcısı Süleyman Demirel’in de kurucu üyeler arasında olduğu Donanma Vakfı 11 Mayıs 1965 günü İstanbul’da kuruldu. Vakıf sayesinde “Kendi gemini kendin yap” programı çerçevesinde kuruluşundan sonra beş yıl içinde, 10 avcı bot,12 LCU, 20 LCM inşa edildi. Diğer yandan Kara Kuvvetlerinin deniz piyade sınıfının kurulmasına karşı sergilediği büyük dirence rağmen dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Necdet Uran deniz piyade sınıfının kurulmasını sağladı. 1968 yılında ilk taburun Gölcük’te kurulmasıyla önemli bir aşama kaydedildi. Ancak sonraki komutan, Oramiral Celal Eyiceoğlu Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç’ın emri ile bu seçkin birliği 1972 yılında lağvetti. Ancak 1973 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Kemal Kayacan bu kararı yeniden değiştirerek 9 Ağustos 1973 tarihinde 2 taburlu deniz piyade birliğini tekrar kurdu. Birlik 12 Mart 1974’te İskenderun’a intikal etti. Artık Cumhuriyet Donanmasının yeni ağırlık merkezi Doğu Akdeniz olmuştu.

DENİZ PİYADELER EGE’DE

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Zaferi, Türklerin 20. yüzyılda Sakarya ve Büyük Taarruz’dan sonraki en büyük askeri zaferi olarak tarihe geçti. Doğu Akdeniz jeopolitiği değiştirilmişti. Sıra Ege’ye gelmişti. İskenderun’daki deniz piyade birlikleri 7 Kasım 1974 tarihinde Uzunada’ya intikal ettirildi. Girne sahillerinde kıyıbaşı tutulmasından tam tamına bir yıl sonra 20 Temmuz 1975 tarihinde de Ege Ordusu kuruldu. 15 Ocak 1977 tarihinde Foça artık deniz piyadelerin yeni yurdu olmuştu. Foça’da kurulan deniz üssünün gelişimiyle adım adım bugünlere gelindi. Aksaz’dan sonra Ege’deki en büyük üssümüz Foça’dır.

STRATEJİK DENİZ ÜSSÜ: FOÇA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Barış Pınarı, Doğu Akdeniz’e doğru akmalı 13 Ekim 2019 | 254 Okunma Amiral Soner Polat: Vatana ve Mavi Vatana adanmış bir hayat 06 Ekim 2019 | 716 Okunma Preveze Deniz Zaferinin 481. yıldönümünde Yunanistan’ın Mavi Vatan kompleksi 29 Eylül 2019 | 202 Okunma Küresel düzenin yeni aktörleri: Hipersonik Füzeler 22 Eylül 2019 | 324 Okunma Yunanistan’da akıl galip gelir mi? 15 Eylül 2019 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar