Taktik manevradan, stratejik sonuca

 11 Haziran 2018 günü TCG Yıldıray isimli, Ay sınıfı denizaltımız, Binbaşı Saadettin Gürcan isimli emekliye ayrılmış bir tankerimize eğitim kapsamında harp torpidosu atarak, 2 dakika içinde...

 11 Haziran 2018 günü TCG Yıldıray isimli, Ay sınıfı denizaltımız, Binbaşı Saadettin Gürcan isimli emekliye ayrılmış bir tankerimize eğitim kapsamında harp torpidosu atarak, 2 dakika içinde Karadeniz’in derinliklerine gönderdi. Konuya merakı olanlar için burada Anadolu Ajansı’nın verdiği video linkini paylaşalım. (https://www.aa.com.tr/tr/vg/video-galeri/torpido-atisiyla-gemi-batirildi/0) Görüntüler gerçekten etkileyici ve son derece caydırıcı. Suyun altının gücünün bundan daha iyi bir gösterimi olamaz.

SUYUN ALTININ TARİHSEL GÜCÜ

Suyun altı, tarih değiştirmiştir. 7 Mart 1915’i, 8 Mart’a bağlayan gece Çanakkale Nara’dan 26 mayınla hareket eden Nusret Mayın Gemisi’nin komutanı Tophaneli Yüzbaşı Hakkı bir kaç saat sonra Erenköy Karanlık limana dökeceği 26 mayının sadece Osmanlı İmparatorluğu’nun kaderini değil, dünya siyasi tarihinin kaderini de değiştireceğini bilebilir miydi? Churchill’in ifadesi ile:

".... Fakat Nusret gemisinin gizlice döktüğü bu 20 demir kap, harbin devamı ve dünyanın geleceği bakımından, di ğer bütün gayretlerden daha mükemmel ve daha kesin sonuçlu hedeflere varmak içindi... Ve gene bu engeldir ki, Türkiye’yi bir bozgundan kurtardı ve harbi uzattı. Bu yüzden, mağluplar kadar muzaffer Avrupa da sarsıldı. Kemiklerini Fransa, Belçika, Polonya, Galiçya, Balkanlar, Filistin, Suriye ve Kuzey İtalya topraklarının örttüğü 6-7 milyon insan, düşmanlarının kurşun ve gülleleriyle değil, 18 Mart sabahı Çanakkale’nin kuvvetli akıntısı altında, ağırlıklarına bağlı bulundukları tel halatları üzerinde gerili duran 20 demir kap yüzünden yok olup gitti."

Evet Nusret’in taktik bir harekatı, stratejik ve sonuçta politik sonuçlar doğurmuştu. Kanaatimce yarattığı en büyük etki o dönemde küresel emperyalizmin bir parçası olan Romanov Rusya’sı ile İtilaf devletlerinin bağlantısının kesilme sürecini tetikleyerek, Rusya’da komünist devrim sürecinin hızlanmasına ve neticede SSCB’nin kurulmasına neden olmasıydı. O etkinin artçı depremleri halen devam ediyor. 18 Mart 1915 öğlen saatlerinde suyun altında meydan gelen bir kaç infilak zincirleme reaksiyonlar sonucu mağrur bir donanmanın geri çekilme sürecini başlatmıştı.

CUMHURİYET DONANMASI’NIN OMURGASI: DENİZALTI

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Barış Pınarı, Doğu Akdeniz’e doğru akmalı 13 Ekim 2019 | 252 Okunma Amiral Soner Polat: Vatana ve Mavi Vatana adanmış bir hayat 06 Ekim 2019 | 716 Okunma Preveze Deniz Zaferinin 481. yıldönümünde Yunanistan’ın Mavi Vatan kompleksi 29 Eylül 2019 | 202 Okunma Küresel düzenin yeni aktörleri: Hipersonik Füzeler 22 Eylül 2019 | 324 Okunma Yunanistan’da akıl galip gelir mi? 15 Eylül 2019 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar