KKTC’de acilen Türk deniz ve hava üsleri kurulmalıdır

Avrupa Birliği’nin geçen ay Brüksel’de gerçekleşen zirvesinde PESCO (Avrupa Birliği Ortak Savunma Paktı) çerçevesinde yeni kararlar alındı. Bu kapsamda AB üyesi 28 devletin 23’ü arasında askeri...

Avrupa Birliği’nin geçen ay Brüksel’de gerçekleşen zirvesinde PESCO (Avrupa Birliği Ortak Savunma Paktı) çerçevesinde yeni kararlar alındı. Bu kapsamda AB üyesi 28 devletin 23’ü arasında askeri güç, personel ve teçhizatın bir nevi serbest intikali öngörülerek yığınaklanmanın kolaylaştırılması hedefleniyor. Bu hedefe istinaden liman, kara yolu ve havaalanı gibi ulaşım altyapı yatırımlarının bir yıl içerisinde tamamlanması amaçlanıyor. Toplantının 2017 sonunda açıklanan PESCO’nun ilk toplantısı olduğunu vurgulamakta yarar var. Zirve kararında bu projelerin NATO ile işbirliği içinde geliştirilmesine dikkat çekiliyor. Zirveden kısa süre sonra Ulaştırmadan sorumlu Komisyon Başkanı Violeta Bulc, askeri ihtiyaçlarla, ulaştırma alt yapı ihtiyaçlarının birbirleri ile uyumlu yürütülmesi gerektiğini söyledi.

AB’NİN TÜRKİYE ALEYHTARLIĞI

PESCO kararları ABD’nin Rusya’ya karşı her alanda diplomatik, siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda baskıyı artırdığı bir dönemde alındı. Putin’in askeri bir meydan okuma manifestosuna dönüşen 1 Mart 2018 Parlamento konuşmasından sonra kartların yeniden karıldığını söyleyebiliriz. Yeni soğuk savaşın tam yol ilerlediği ve Türkiye’nin de AB ve NATO tarafından dışlandığı bir dönemde Brüksel zirvesinde AB’nin Türkiye’yi ilgilendiren kararları gelecek açısından pek de iyimser bir tablo sergilemiyor. Zirve sonrası Türkiye’nin Doğu Akdeniz faaliyetleri yasadışı ilan edilirken, ülkemiz Doğu Akdeniz ve Ege’de uluslararası hukuka saygıya ve AB ile ilişkileri normalleştirmeye davet edilmişti. Ayrıca AB’nin Türk tehditlerine karşı Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la tam bir dayanışma içinde olduğu ilan edilmişti.

RUMLAR VE AB’NİN ASKERİ DESTEĞİ

Savunma alanındaki Harbe hazırlık eğitim programları ve yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik 17 adet PESCO projesinin karara bağlandığı zirvede, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 6 projeye dahil edildi. Aralık 2017 de belirlenen askeri projeler içinde yer alan ‘’Askeri Hareketlilik (Mobility)’’ ile deniz keşif ve gözetleme yeteneklerinin artırılması, Türkiye ve KKTC için önem arz ediyor. Güney Kıbrıs Rumları, Avrupa Birliği’nin PESCO yapılanmasını arkasına alarak Kıbrıs’taki Türk askeri varlığına karşı yeni bir denge arayışı içine girecektir. Bu çerçevede Güney Kıbrıs Rum yönetiminin özellikle 2006 sonrası Fransa ile yaptığı üslenme anlaşmalarını göz önüne almalıyız. AB’nin Kıbrıs’taki askeri varlığı son 12 yılda Fransa öncülüğünde Limasol ve Larnaka arasındaki Mari’deki Korgeneral Evangelos Florakis deniz üssü ile aynı bölgeye yakın Andreas Papandreu Hava Üssü ve Baf’taki hava alanında yoğunlaştı. Fransız Donanması Mari’deki deniz üssünü sadece 2016 yılında 40 kez kullandı. Ayrıca 2015 sonunda Suriye’de IŞID’e saldırı için görevlendirilen Fransız Hava Kuvvetlerine Akrotiri’deki İngiliz Üssünün de açıldığını ekleyelim. Bu üssün, NATO’ya bölgede en büyük elektronik ve sinyal istihbaratını sağladığını da belirtelim. GKRY, bir yandan İsrail ile askeri stratejik ilişkilerini geliştirirken, diğer yandan Fransa ve Yunanistan üzerinden AB ile geliştirilen ilişkiler üzerinden çift eksenli bir savunma stratejisini benimsenmiş oldu. Bu işbirliğinin en somut manifestosu Ekim 2017’de icra edilen NEMESİS 2017 tatbikatı ile sergilendi. Bu seri tatbikatlar 2013 yılından itibaren icra ediliyordu. Fransa, İsrail, Yunanistan, İngiltere, AB Deniz Güvenlik Ajansı (EMSA) ve GKRY ile Rumların sözde Münhasır ekonomik Bölgesinde icra edilen bu tatbikat bir arama kurtarma tatbikatı olsa da asıl hedefin Türkiye olduğunu söylemek kehanet olmaz.

ULUSAL ÇIKARLARINI KORUYAN YALNIZ BİR TÜRKİYE

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Barış Pınarı, Doğu Akdeniz’e doğru akmalı 13 Ekim 2019 | 254 Okunma Amiral Soner Polat: Vatana ve Mavi Vatana adanmış bir hayat 06 Ekim 2019 | 718 Okunma Preveze Deniz Zaferinin 481. yıldönümünde Yunanistan’ın Mavi Vatan kompleksi 29 Eylül 2019 | 202 Okunma Küresel düzenin yeni aktörleri: Hipersonik Füzeler 22 Eylül 2019 | 325 Okunma Yunanistan’da akıl galip gelir mi? 15 Eylül 2019 | 237 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar