Ruh ne ki?

Yazarın adı Cevat Doğan, dindar bir tıp doktoru, zaten kitap da "Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla" başlıyor. Kitabın adı da "Kur'an'dan İlhamlar" (Cinius Yayınları).Bu hekim-yazar, bilimi öne alarak yorumlamalara...

Yazarın adı Cevat Doğan, dindar bir tıp doktoru, zaten kitap da "Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla" başlıyor. Kitabın adı da "Kur'an'dan İlhamlar" (Cinius Yayınları).

Bu hekim-yazar, bilimi öne alarak yorumlamalara girişmiş. Ruh konusunda söz gelimi:

"İnsanın ölümü, kalp ve dolaşımın, teneffüsün durması ile gerçekleşiyor. Ölen kişinin sakallarında, tırnaklarında birkaç gün süren cüz'i uzamalar olur. Bunlara bakarak, insanın dolaşım ve solunum sistemleri durmakla henüz ölmüş olmadığı iddiaları yanlıştır. Ölümü yukarıda tarifini verdiğimiz olayla başlamıştır. Sakallar vs.. gibi bazı hücrelerdeki hayatiyet, insan denilen canlı organizmanın ölüm anını değiştirmez.

Ölüm, aklın da mutlak şekilde yok olmasına yol açıyor, bu kitabın ilk bahsi olan ruh problemi bölümünde, ruhun akıldan başka bir şey olmadığı hakikatine ulaşmıştık. Yani insan ruhunu kaybedince ölmüyor, aksine ölünce ruh (yani akıl) diye bir şey kalmıyor.

Ölen kişinin mezara konması ile yeni bir hayatın başladığına dair bir inanç halkımızda mevcuttur. Kur'an-ı Kerim'de böyle bir şey yok! Birçok batıl inancımızdan biri de budur."

Materyalizmin ruh'a ilişkin yaklaşımı da Cevat Doğan'ın bu görüşlerine oldukça yakın. Onu da özetle aktaralım:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Damal'ın Dağı'nda Atatürk mucizesine tanıklık ve Gündeş'te gördüklerim… 09 Temmuz 2019 | 700 Okunma Dağlara sor bir de… 06 Temmuz 2019 | 197 Okunma Benlik, intihar ve kolektif narsisizm çözümlemeleri… 02 Temmuz 2019 | 225 Okunma Makalat ve Tarih-i Taberi'ye göre Adem'in yaratılışı ve coğrafya cehale 29 Haziran 2019 | 827 Okunma Bayburt, davet ve Dedem Korkutça sözümleme… 25 Haziran 2019 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar