Çoğunluğun Tiranlığı

"Milli irade", "çoğunluğun tahakkümü", "kuvvetler ayrılığı", "demokratik denetim", "katılımcı demokrasi" vb gibi kavramları son yıllarda sıkça duymakta ve tartışmaktayız da…Yeni...

"Milli irade", "çoğunluğun tahakkümü", "kuvvetler ayrılığı", "demokratik denetim", "katılımcı demokrasi" vb gibi kavramları son yıllarda sıkça duymakta ve tartışmaktayız da…

Yeni geçtiğimiz "cumhurbaşkanlığı sistemi"nin bir "seçilmiş diktaya" ya da "çoğunluk tiranlığına" yol açtığı bile dillendirilmektedir.

Dillendirilmektedir de, yapılan tartışmalar bilimsel olmaktan çok, yandaşlıklar ve duygusallıklar üzerinden yürümektedir.

Peki işin bilimsel yanı nedir? Bu bağlamda yapılmış bir çalışma var mıdır? Vardır evet. Dr.Nagehan Gürbüz Ersoy'un "Çoğunluğun Tiranlığı" adlı doktora tezi. Bu tez kitap haline de getirilerek Onikilevha Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Çoğunluğun Tiranlığı bağlamında yapılan 4 yıllık bir çalışmanın ürünü bu kitap, bu çalışmanın 9 ayı Kanada'da British Columbia Üniversitesi'nde geçirildi.

Kitabın daha başlarında, temel yaklaşım ortaya konuluyor: "Çoğunluğun sırf çoğunluk olduğu için daima mantıksız ve akıl dışı kararlar alacağını varsaymak doğru olmadığı gibi, çoğunluğun verdiği her kararın, niteliği ne olursa olsun, meşru olduğunu farz etmek de makul değildir."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Damal'ın Dağı'nda Atatürk mucizesine tanıklık ve Gündeş'te gördüklerim… 09 Temmuz 2019 | 697 Okunma Dağlara sor bir de… 06 Temmuz 2019 | 196 Okunma Benlik, intihar ve kolektif narsisizm çözümlemeleri… 02 Temmuz 2019 | 223 Okunma Makalat ve Tarih-i Taberi'ye göre Adem'in yaratılışı ve coğrafya cehale 29 Haziran 2019 | 822 Okunma Bayburt, davet ve Dedem Korkutça sözümleme… 25 Haziran 2019 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar