Fideizm ve Türkiye'nin ünlü fideistleri...

Deizmle karıştırmayalım, bu başka...Fideizm'in Türkçe karşılığı: "imancılık ya da inancılık"tır. Batı dünyasında ilgi görmüş benimsenmiş, savunulmuş bir...

Deizmle karıştırmayalım, bu başka...

Fideizm'in Türkçe karşılığı: "imancılık ya da inancılık"tır. Batı dünyasında ilgi görmüş benimsenmiş, savunulmuş bir düşünce akımıdır.

Rasyonalizm (akılcılık)'e karşı tez olarak doğmuştur. Gerçeğe varma konusunda aklı değil sezgileri ve inancı temel alır. Kanıt aramadan imanı ister fideizm. Fideistlere göre, Tanrısal bir bilgi kaynağı olarak inanç, akıl ve bilimden üstündür; gerçekler ve inancın temelini oluşturan vahiyler; akıl yoluyla kanıtlanamaz, yalnızca iman yoluyla kabul edilebilir.

Bu akımın en ünlü temsilcisi Tertullan'dır ya da Tertullianus, M.S. 160-220 yılları arasında yaşamış bir Kilise Babası. Kartaca'da eğitim almış. Afrika kilisesinin önde gelenlerinden biri olmuş. Kendisini 20 yıl boyunca yazmaya adamış. Bu yazıları arasında vaftiz üzerine yazılmış ilk Hristiyanlık kitabı olan "De baptismo" da var.

Tertullan'a göre, akıl imana düşmandır, bundan dolayı da "Körü körüne iman etmek gerek, hatta aklın aksine olsa bile..."

Tertullan mücadeleci fideizmin sloganını da bulmuştu: "İman ediyorum, çünkü çok saçma!"

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Damal'ın Dağı'nda Atatürk mucizesine tanıklık ve Gündeş'te gördüklerim… 09 Temmuz 2019 | 700 Okunma Dağlara sor bir de… 06 Temmuz 2019 | 197 Okunma Benlik, intihar ve kolektif narsisizm çözümlemeleri… 02 Temmuz 2019 | 225 Okunma Makalat ve Tarih-i Taberi'ye göre Adem'in yaratılışı ve coğrafya cehale 29 Haziran 2019 | 827 Okunma Bayburt, davet ve Dedem Korkutça sözümleme… 25 Haziran 2019 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar