Ne olacak yayınevlerinin, kitapların hâli?

Dolar fırladı, kâğıt fiyatları da onunla birlikte fırladı. Neden? Çünkü SEKA kapatıldı, fabrikalar satıldı, kitap kâğıdında yüzde 97 oranında dışa bağımlı...

Dolar fırladı, kâğıt fiyatları da onunla birlikte fırladı. Neden? Çünkü SEKA kapatıldı, fabrikalar satıldı, kitap kâğıdında yüzde 97 oranında dışa bağımlı olduk.

Kâğıdın öyküsü derindir, ilginçtir bu ülkede. Ben yaşadığım şehir olan Kocaeli'de kâğıdın destanını yazan Mehmet Ali Kâğıtçı'nın destanını yazmışımdır. "Dillere Destanlar" ve "Atatürk Ekonomisi ve Beş Destan Adam" adlı kitaplarıma da almışımdır. O destandan bazı bölümler sunarsam konu daha bir aydınlanacak, anlaşılacak.

"Sovyet Elçisine diyor ki Mustafa Kemal Paşa/"Barutsuz da savaş olmaz, kâğıtsız da/Bizde barut kıt/Kâğıt/Yokların en başında./Önce kâğıt vermelisiniz bize/Silah ve cephane ondan sonra."

Ah Osmanlı ah!/İstanbul'u fethettiğinde/Yaptığın ilk işlerden biri/Kâğıthâne kurmaktı öyle değil mi?/Kâğıda hâne kurmak.../Ay da doğar böyle hânelere, güneş de/Ve nur içindedir böyle hâneler.

Ama sonra bütün bilimlik işler/Avrupa'ya âyan, sana karanlık/Keçeye kılıç çaldın yüzyıllarca

Kendinden emin/Kapitülasyonlar verdin/Teknolojik gelişmelere karşı direndin/Yerli üretimin yerinde yeller eser oldu/Ve işte böyle böyle/Kâğıtta da dışa bağımlı oldun.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Damal'ın Dağı'nda Atatürk mucizesine tanıklık ve Gündeş'te gördüklerim… 09 Temmuz 2019 | 700 Okunma Dağlara sor bir de… 06 Temmuz 2019 | 197 Okunma Benlik, intihar ve kolektif narsisizm çözümlemeleri… 02 Temmuz 2019 | 225 Okunma Makalat ve Tarih-i Taberi'ye göre Adem'in yaratılışı ve coğrafya cehale 29 Haziran 2019 | 827 Okunma Bayburt, davet ve Dedem Korkutça sözümleme… 25 Haziran 2019 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar