Millî kültür, millî ekonomi, ekonomik yaşayış birliği...

"Atatürk Ekonomi ve Milliyetçilik" adlı kitabım (Nergiz Yayınları) Sultan Galiyev'in şu sözü ile başlar: "Eğer millî kültür istiyorsan, millî ekonomiye sahip olmaya çalışmalısın."Ve o...

"Atatürk Ekonomi ve Milliyetçilik" adlı kitabım (Nergiz Yayınları) Sultan Galiyev'in şu sözü ile başlar: "Eğer millî kültür istiyorsan, millî ekonomiye sahip olmaya çalışmalısın."

Ve o kitabın "Atatürk Ekonomisi" adlı bölümü de eşsiz Atatürk'ün şu sözü ile başlar: "Biz Türkler yüz sene evveline kadar her şeyi kendi çekicimizle, kendi örsümüz üzerinde vücuda getirir, kendi çarşımızda kendi elimizde satardık. İşte bunun için büyük millettik."

Önce Galiyev'in sözünü irdeleyelim. Evet, Millî Ekonomiye ekonomik milliyetçilik güdülerek varılır. E peki bu sözlerimde bir çelişki yok mu? Hem Bolşevik Sultan Galiyev'in sözünü dayanak yapıyorum, hem de milliyetçilikten söz ediyorum.

Hayır yok. "Dillere Destanlar" adlı kitabımda (Atayurt Yayınları) yer alan destanlardan biri de Sultan Galiyev'e aittir, o destandan dizeler sunarsam Galiyev'in fikir dünyasının ipuçları çıkacaktır ortaya:

 

Dışımızdaki içimizdi o bizim

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Damal'ın Dağı'nda Atatürk mucizesine tanıklık ve Gündeş'te gördüklerim… 09 Temmuz 2019 | 700 Okunma Dağlara sor bir de… 06 Temmuz 2019 | 197 Okunma Benlik, intihar ve kolektif narsisizm çözümlemeleri… 02 Temmuz 2019 | 225 Okunma Makalat ve Tarih-i Taberi'ye göre Adem'in yaratılışı ve coğrafya cehale 29 Haziran 2019 | 827 Okunma Bayburt, davet ve Dedem Korkutça sözümleme… 25 Haziran 2019 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar