Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve ortak akıl...

16 Nisan 2017 tarihinde halk oylaması ile kabul edilen, bir bölümü yürürlüğe giren (RTE'nin partisinin başına geçebilmesi gibi) ama asıl bölümlerinin 26 Haziran'dan sonra hayatımızı ve ülkenin...

16 Nisan 2017 tarihinde halk oylaması ile kabul edilen, bir bölümü yürürlüğe giren (RTE'nin partisinin başına geçebilmesi gibi) ama asıl bölümlerinin 26 Haziran'dan sonra hayatımızı ve ülkenin gidişatını derinden etkileyeceği uzmanlarınca dillendirilen anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanlığı sistemi tam olarak neler getirmektedir? Halkımız, hatta ortalama aydınımız bunu biliyor mu yeterince?

Kabaca biliyor. Başbakan yok artık. Bakanları Cumhurbaşkanı kendisi seçecek Meclis içinden ya da dışından, Meclis içinden seçilenler milletvekilliğinden istifa edecekler. Güvenoyu yok, gensoru yok. Cumhurbaşkanına TBMM Başkanı değil kendi yardımcılarından biri vekalet edecek gerektiğinde. Milletvekili sayımız 600'e çıktı, 18 yaşındakiler de milletvekili olabilecekler.

Bunlar biliniyor genel olarak, gelgelelim iş bu kadarla kalmıyor, bu değişikliklerin ayrıntısına inildiğinde "Şeytan ayrıntıda gizlidir" sözü bir kez daha doğrulanmış oluyor.

Bu konuda yeterince yayın da yok. MHP'de siyaset yapıp şimdilerde İYİ Parti saflarına geçen Eskişehirli 47 yıllık bir avukat, bir araştırmacı-hukukçu yazar bu "ayrıntıdaki gizlemeleri ve gizleri" bir bir ortaya döken bir kitap yazmış. Kitabın adı "Ortak Aklımıza Ne Oldu?/2017 Anayasası Türkiye'yi Nereye Götürüyor?", Yason Yayınlarınca yayımlanmış. Yazarın adını da yazalım: Av. Ahmet Vural.

Evet artık kitaptan ayrıntılar sunmaya geçebiliriz:

-Milletvekillerinin cumhurbaşkanına soru sorma hakkı yok. Mecliste soruşturma açma ve Bakanların Yüce Divan'a sevki neredeyse imkânsız (ağır koşullara bağlanmış).

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Damal'ın Dağı'nda Atatürk mucizesine tanıklık ve Gündeş'te gördüklerim… 09 Temmuz 2019 | 700 Okunma Dağlara sor bir de… 06 Temmuz 2019 | 197 Okunma Benlik, intihar ve kolektif narsisizm çözümlemeleri… 02 Temmuz 2019 | 225 Okunma Makalat ve Tarih-i Taberi'ye göre Adem'in yaratılışı ve coğrafya cehale 29 Haziran 2019 | 827 Okunma Bayburt, davet ve Dedem Korkutça sözümleme… 25 Haziran 2019 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar