Sekerse gol olur

Arap yarımadasında düzen şöyle işler: Petrolden, doğalgazdan gelen para bir şekilde Amerikan ve İngiliz ekonomisine aktarılır. Amerika ve İngiltere bunun karşılığında bölgeyi yöneten çapsız...

Arap yarımadasında düzen şöyle işler: Petrolden, doğalgazdan gelen para bir şekilde Amerikan ve İngiliz ekonomisine aktarılır. Amerika ve İngiltere bunun karşılığında bölgeyi yöneten çapsız emirlerin, şeyhlerin koltuklarını korumalarını sağlar.

Düzen budur.



Arap yarımadasında tek kural vardır: “Kuralları Amerika koyar. Herkes bu kurallara uyar. Uymayan gider.”

Arap Baharı’nın bölgedeki kabileleri bile vururken bir tek Suudi Arabistan’ı pas geçmesi bunun en bilinen örneğidir.



Katar ve diğer Arap ülkeleri arasında şu sıralar yaşanan gerilimin sebebini anlamak için önce Arap yarımadasındaki bu raconu bilmek şarttır.

Neredeyse tamamı Amerikan ya da İngiliz sömürgesi haline gelmiş Arap yönetimleri için yeni dönemin kuralı şöyle kondu: “İran, İhvan (Müslüman Kardeşler), Hamas düşmanınız.”

Katar ne yaptı?

İran’la temas kurdu. İhvan’ın Hamas’ın kendi ülkesinde örgütlenmesine izin verdi.

Büyük kısmı Amerika ve İngiltere olmak üzere tüm dünyadaki yatırımı 350 milyar doları bulan Katar’ın bu salvolarına bir süre görmezden gelinebilirdi.

Ta ki bir başka 350 milyar dolarlık anlaşma imzalanana kadar!

Nitekim tam da öyle oldu. Trump’ın Riyad ziyareti sırasında Amerika ve Suudi Arabistan arasında 350 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Ve bu anlaşmadan tam 24 saat sonra Katar krizi patladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cep telefonunda, otomobilde ÖTV kalkar mı? 04 Ekim 2022 | 1.488 Okunma Ercüment Hoca hatalı ama... 19 Nisan 2020 | 1.505 Okunma 'Önümüzdeki 1-2 hafta' diye bir şey yok, dağılalım! 17 Nisan 2020 | 3.109 Okunma Slogan atarak, reklam yaparak 'Seninleyiz Türkiye' olunmuyor! 16 Nisan 2020 | 3.128 Okunma Esas felaket cuma değil pazartesi yaşandı! 15 Nisan 2020 | 4.209 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar