Sabit kura geçmenin bedeli var!

Yeni ekonomik model bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanıyor. En büyük tartışma dalgalı kurdan sabit kura geçiş üzerine dönüyor. Geçenlerde bir yorum okudum sabit kura...

Yeni ekonomik model bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanıyor. En büyük tartışma dalgalı kurdan sabit kura geçiş üzerine dönüyor. Geçenlerde bir yorum okudum sabit kura geçiş hakkında, şöyle diyor: “Yoğun bakımdaki hastanın fişini çekmek olur bu... Enflasyon düşer ama alım gücü de düşer, ihracat azalır, büyüme durur. Manipülasyona kapanayım derken dünyaya kapanmış oluruz.” Birkaç iktisatçıya sordum, hepsi sabit kura geçme ihtimalini düşük görüyor.

YENİ EKONOMİK MODELE KATKIMDIR KABUL BUYURUN...

● Kamu kurumlarına ayrılan ödeneklerin tekrar elden geçirilmesi şart. Misal Diyanet’e 7.7 milyar TL ödenek neden yetmiyor?

● Suriye’deki iç savaş mağdurlarına harcanan rakam 8 milyar doların üzerinde... Türkiye bu insani tavrıyla vaktiyle dünyaya örnek oldu. Kendine yakışanı yaptı. Geldiğimiz noktada ekonomimizin bu 8 milyar doları kaldırması çok zor. Kimseyi kovmaktan bahsetmiyorum ama yeni bir mülteci-göçmen politikası şart.

● Yap-işlet-devret modeliyle yapılan dev projelerin güvence bedelleri yıllık 2 milyar TL’yi buluyor. Bu süreçte en azından hazineye yük getirecek yeni dev projelere ara vermek şart.

● İhracatı artırmak ancak orta vadede mümkün fakat ithalatın azaltılması için o kadar beklemeye gerek yok. Her şeyden önce medyayı da içine alan ithal tüketimi azaltacak bir sosyal seferberlik kampanyası başlatmak şart.

Memleketimden manzaralar

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Acaba kaç çürük bina imar barışından faydalandı 09 Şubat 2019 | 137 Okunma Kartal'da o şekilde çökecek çok bina var! 08 Şubat 2019 | 363 Okunma Meclis Başkanlığı için en güçlü üç aday... 07 Şubat 2019 | 682 Okunma 'Umut' şimdi öldü! 06 Şubat 2019 | 215 Okunma Erdoğan'ın en büyük silahı... 03 Şubat 2019 | 849 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar