Bir partiden aday adayı olan başka partiden aday olamaz mı?

2019 yerel seçim sürecine partisinden aday olamayınca istifa edip başka partiden aday olanlar damga vurdu. Lakin bir grup hukukçunun iddiası o ki bu durum yasaya aykırı! İddia şu: “Bir kimse bir partiden aday...

2019 yerel seçim sürecine partisinden aday olamayınca istifa edip başka partiden aday olanlar damga vurdu. Lakin bir grup hukukçunun iddiası o ki bu durum yasaya aykırı! İddia şu: “Bir kimse bir partiden aday adaylığını açıkladıktan sonra istifa edip bir başka partiden aday olamaz.” Peki, kanun ne diyor? Madde 40: Bir kimse bir partiden ön seçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz.

Kimi hukukçular diyor ki, kamuoyuna açıkça bir partiden aday adayı olduğunu duyuran bir kimsenin o partinin MYK/Parti Meclisi gibi en üst düzey karar alma organında adaylığının oylanmış olması ilgili kanunda bahsi geçen “önseçime veya merkez adaylığı yoklamasına” katılmış olma durumuyla hukuken eştir. Parti genel merkezleri bu isimler için YSK’ya başvuruda bulunurlarsa adaylıkları düşer.

Bazı hukukçuların itiraz ettiği bu iddia son derece önemli! Birçok merkezde seçim sonucunu direkt etkileyecek bir karar. İki gündür YSK Başkanı Sadi Güven’i arıyorum. Özel kalemiyle konuştum. Cep telefonundan aradım. Ancak Sayın Başkan’a bir türlü ulaşamadım. Ulaşabilseydim bu işin aslını öğrenip buradan yazacaktım. Mecburen buradan sormak durumunda kaldım: Sayın Başkan bu işin aslı nedir, bir açıklama yapsanız da herkes işin doğrusunu öğrense?

NEREDEN BİLEYİM ADAY OLDUĞUNUZU?

Bakanlık yaptığı dönemde kendisini gördüğüne çok sevindiğini söyleyen vatandaşa ne demişti İdris Naim Şahin? “Yok ya. Nereden bileyim sevindiğini hadi bir takla at da göreyim.” CHP, İYİ Parti derken sonunda Saadet Partisi’nden Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu diyorlar Şahin için. Nereden bileceğiz aday olduğunu? Acaba bir takla atsa da görsek mi?

ADAM HAKLI!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cep telefonunda, otomobilde ÖTV kalkar mı? 04 Ekim 2022 | 1.489 Okunma Ercüment Hoca hatalı ama... 19 Nisan 2020 | 1.505 Okunma 'Önümüzdeki 1-2 hafta' diye bir şey yok, dağılalım! 17 Nisan 2020 | 3.109 Okunma Slogan atarak, reklam yaparak 'Seninleyiz Türkiye' olunmuyor! 16 Nisan 2020 | 3.128 Okunma Esas felaket cuma değil pazartesi yaşandı! 15 Nisan 2020 | 4.209 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar