Yine estik gürledik ve susup oturduk

ANALİZArtık bu iktidarın klasiği haline geldi. Herhangi bir dış sorun karşısında ilk tepkileri esip gürlemek. Ama ne esip gürlemek? Zannedersiniz ki az sonra kılıçlar kuşanılıyor ve savaşa giriliyor. Sonra...

ANALİZ

Artık bu iktidarın klasiği haline geldi. Herhangi bir dış sorun karşısında ilk tepkileri esip gürlemek. Ama ne esip gürlemek? Zannedersiniz ki az sonra kılıçlar kuşanılıyor ve savaşa giriliyor. Sonra bir anda çark ediliyor, her şey alttan alınıyor ve susup oturuluyor. Çünkü mecbur kalınıyor. Gücümüz o kadar, yani söylediklerimizi yapabilecek durumda değiliz.
Bu tür “onur kırıcı” kaç olay yaşadık hatırlamamız bile mümkün değil. Suriye uçağımızı düşürdü örneğin. “Haddini bil” dedik, “gelmeyeyim oraya” diye bağırdık, neredeyse Şam’a iniyorduk. Sonra bir anda sus pus olduk. Unuttuk gitti uçak olayını.
Rusya uçağını düşürdük. Başta saray olmak üzere başbakanından kuvvet komutanlarına hepsi kendine pay çıkardı. “Emri ben verdim, ben düşürdüm, kimse Türkiye’nin sabrını test edemez,. Biz adamı böyle yaparız işte” nutukları peş peşe atıldı. Her söyleneni gerçek sanan saf vatandaşlarımız da “Eyyyyt bee, dünya lideri böyle olur işte” diye halaylar çekti Rus elçiliğinin önünde. Sonra bir baktık ki o zaman henüz AKP Genel Başkanı olmayan Cumhurbaşkanı yazmış bir özür mektubu “Valla yanlış oldu kusura bakmayın” dedi. Arkasından birkaç kere Rusya’ya gidip geldi, sonunda Putin “sakinleşti” de durum kurtarıldı.
Amerika neler yapmadı ki? Bir kere PYD’yi silahlandırdı. Nasıl öfkelendik, dünya şaştı kaldı. “Eyy Amerika” diye başlayan öfkeli konuşmalar Beyaz Saray’ın duvarlarını titretti. Biz Amerika nasıl olsa korkup hizaya gelir diye düşünüyorduk ki, bir baktık adamlar eski bir bakanımızla bir kamu bankamızın eski genel müdürünü hırsızlık, kara para aklama ve dolandırıcılıkla suçlayarak haklarında gıyabi tutuklama kararı almış. Aynı sıralarda bir de AKP Genel Başkanı’nın Amerika’daki bir önceki gezide olay çıkaran korumaları ile ilgili de tutuklama kararı alınmasın mı? Yine çok kızdık, estik gürledik. AKP Genel Başkanı’nın New York gezisinde Trump’a ağzının payını vereceğine inandık. Oysa aynı klasik sahne yine tekrarlandı. Biz saf saf “Şimdi Trump düşünsün” derken, Trump AKP Genel Başkanı’nın sırtını sıvazladı, “Çok iyi çocuk, yüksek puanlar alıyor. Her zamankinden daha yakınız” dedi üstüne bir de “Gelmişken biraz da uçak al” diyerek 11 milyar dolarlık anlaşmayı imzalattı, arada korumalar için alınacak 1.5 milyon dolarlık silahlar kaynadı, Beyaz Saray Erdoğan’a New York’a inerken iptal ettiği satış sözleşmesini susup oturmamıza karşılık bir jest olarak bile yenilemedi.
Şimdi Barzani referandum yapıyor diye esip gürledik. Öyle bir şişirdiler ki medyanın da gazına gelen vatandaşımız her an savaşa gireceğimizi sandı. Oysa anlatıyoruz günlerdir, böyle bir şeyin olması mümkün değil. Nitekim dün referandum yapıldı, başbakan çıktı konuştu “Savaşa falan girmiyoruz, biz Irak hükümetiyle ortak çalışacağız” dedi. Hani şu “Sen kimsin, sen benim muhatabım mısın, karatın kaç” diye sorduğumuz Irak Başbakanı İbadi var ya, işte onunla işbirliği yapıyoruz.  Gerçi VKP Genel Başkanı henüz hızını alamadı “Kapıları kapatıyoruz” dedi. O zaman görecekmiş gününü Barzani. İşe bakın AKP Kongresi’nde “Türkiye seninle gurur duyuyor” denilen Barzani için şimdi neler söylüyorlar.
Sonuç şudur; Bu iktidar tamamen içerde oy oranını korumak için bir illüzyon sergiliyor yıllardır. Vatandaşın bir bölümü Türkiye’yi gerçekten dünyanın saygın, sözü geçen, ciddiye alınan bir süper devleti olduğunu zannediyor. Her seferinde Türkiye’nin onurunun biraz daha zedelendiğini, Türkiye’nin dünyada bir alay konusu haline geldiğini görmüyor. Giderek yalnızlaşmamızı “bütün dünyanın Tayyip Erdoğan’ı devirmek için bir araya geldiği” yalanına inanarak fark etmiyor bile. Ama bilin ki o kadar da uzun boylu değil. Bu iktidar artık tel tel dökülüyor.  Bu yalana dayalı algı operasyonunu sürdürebilmesi mümkün değildir. Burada aklımıza takılması gereken tek şey “yaratılan hasarın kaç yılda kapatılabileceğini” hesaplamaktır.

CANIMI SIKAN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar