Toplu rüşvet yine işe yarar mı?

ANALİZİktidar cephesinde işler belli ki çok karışık. Seçime 18 ay kala baskın seçim kararı veren AKP Genel Başkanı Erdoğan sanki bu kararından dolayı çok pişman gibi görünüyor. Karar...

ANALİZ

İktidar cephesinde işler belli ki çok karışık.
Seçime 18 ay kala baskın seçim kararı veren AKP Genel Başkanı Erdoğan sanki bu kararından dolayı çok pişman gibi görünüyor.
Karar alındığında “her şey güllük gülistanlık” gözüküyordu galiba ama sonra bunun böyle olmadığı anlaşılınca panik başladı.
AKP’nin hemen her seçim öncesi yaptığı “toplu rüşvet” hamlesi yine gündemde.
Ancak bu kez eskilerine oranla çok kapsamlı. Üstelik takdir etmek gerekir ki hiçbir komplekse kapılmadan CHP’nin üç yıl önce “noter tasdikli olarak” söz verdiği “emeklilere iki dini bayramda ikramiye” vaadini bile çalmış.
Gerçi sadece sosyal medya ile muhalif kalan bir iki gazete dışındaki tüm medyamız iki maaş ikramiyeyi sanki bugüne kadar kimsenin aklına gelmemiş gibi sunuyor ama olsun o kadar kusur kadı kızında da olur.
AKP seçimi kaybetme ihtimalinin hayli yükseldiğini görmüş olmalı ki bu kez vaatlerinde uçmuş.
Örneğin çok uzun yıllardır konuşulan ve her seferinde bir “havuç” gibi elde tutulan imar affı geliyor. Saray buna elbette “af” demiyor, yerine çok hassas bir tanım bulunmuş. “İmar barışı” demişler.
Vaatler daha pek çok.
Üniversite affı var örneğin.
Borçlar yapılandırılıyor. Vergi borçları, trafik vergileri, cezalar tek tek ele alınıyor ve vatandaş rahatlatılıyor!
Bağ-Kur’da borcu olanlar artık sağlık hizmeti alabilecek, çiftçiye ekstra kaynaklar sağlanacak, borçları silinecek. Şimdilik konuşulmayan bir tek “mahkûm affı” var, sessiz olduklarına bakmayın eli kulağındadır bir bakmışız hapishaneler boşalıvermiş.
İnanın eğer mağdurların döneceğini görseler FETÖ’cüler bile salınır.
Peki, bu toplu rüşvet bu kez tutar mı?
Buna hemen “hayır” demek mümkün değil. Buna karşı AKP iktidarından artık sıkılan milyonlarca insanın bu kez “avanta devam ediyor, biz de devam edelim” mantığı ile bakmayacağını düşünüyorum.
AKP oyları sürekli düşüyor. MHP ile ittifak kurulmasına rağmen AKP oylarının 7 Haziran düzeyine bile gelmediği görülüyor.
Tepki böylesine şiddetli olunca verilecek rüşvetlerin de bir önemi kalmaz.
Ayrıca bu iktidar zamanında benzer birçok vaatte bulundu. Ama halk da biliyor ki bu tür vaatlerle kısa süreli bir nefes alınmasına rağmen verilenler kısa sürede adeta kepçe ile geri alındı.
Bu kez de böyle olacağını bilenlerin hiçbiri kanmayacaktır.

MERAK ETTİĞİM ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar