Tam tekrar Amerikancı olmuşlardı ki

ANALİZAfrin’e neden operasyon düzenledik? Asıl amaç Amerika’ya gözdağı vermekti. Yoksa Afrin söylendiği kadar stratejik değil terör açısından. Türkiye böyle bir operasyona kalkışmadan da...

ANALİZ

Afrin’e neden operasyon düzenledik?
Asıl amaç Amerika’ya gözdağı vermekti. Yoksa Afrin söylendiği kadar stratejik değil terör açısından. Türkiye böyle bir operasyona kalkışmadan da oradan gelecek terörist faaliyetleri önleyecek güçte.
Ancak doğuya doğru gidince iş değişiyor.
Çünkü burada Amerikan destekli bir PKK-PYD yapılanması var. Bizim için asıl tehdit ve tehlike burada.
Nitekim aylardır Amerika’ya yönelik uyarılar yapıldı. Amerika’nın PKK’ya verdiği desteğin kesilmesi istendi.
Ama Amerika pek tınmayınca “Kim olursa olsun vuracağımızı” açıkladık.
Özellikle AKP Genel Başkanı Amerika’ya yönelik çok ağır sözler söyledi. “Ey Amerika” dedi “10 bin kilometre öteden gelip burada ne arıyorsun?” diye sordu.
Erdoğan’ın mantığına göre Amerika’nın Suriye ile komşuluğu olmadığına göre burada bir işi de yok.
Derken Amerika Dışişleri Bakanı Tillerson Türkiye’ye geldi. AKP Genel Başkanı’yla 3.5 saat gizli bir toplantı yaptı.
Bu toplantı sonunda Türkiye ile Amerika arasında Suriye topraklarının geleceği konusunda heyetler oluşturulmasına bir dizi toplantı yapılmasına ve karar verildi.
Bu toplantılardan ilki Amerika’da gerçekleşti. Dışişleri çok sevinçliydi, çünkü Amerika’dan “çok güzel” haberler almışlardı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sevinç içinde zafer kazanmış bir edayla Amerika ile varılan anlaşmayı şöyle açıkladı; “YPG’nin olduğu bölgeler nasıl istikrara kavuşturulur, kimin yöneteceğini nasıl sağlayabiliriz. Temel prensip nüfus oranında yönetim olması. YPG hiçbir şekilde olmayacak. Menbiç’ten YPG çekilince orada ABD ve Türk askerleri olacak. YPG’nin çekilmesine nezaret edeceğiz. Buranın güvenliğini kim sağlayacak? ABD ve Türkiye. Önce bu modeli Menbiç’te uygulayacağız daha sonra diğer yerlere götüreceğiz. Bu Rakka için de Fırat’ın doğusunda YPG’nin kontrolündeki yerler için de geçerli.”
Yani ne oldu şimdi?
Hani Amerika’nın bölgede ne işi vardı?
Hani bu bölgede ne yapacağımızı Amerika’ya soracak halimiz yoktu?
Ne oldu da birden “Yaşasın Amerika ile bölgeyi birlikte kontrol edeceğiz” aşamasına geliverdik?
Aslına bakarsınız bu iktidar bunu ilk kez yapmıyor.
Kamuoyunun önünde sanki Amerika’ya hep kafa tutuyor gibi davranıyor ama kapalı kapılar ardından “Aman siz bana bakmayın” diyor.
Bu olayda da aynen bu oldu. “Amerika defolup gidecek” diyenler şimdi Amerika’nın nezdinde PKK’nın yerini almamızın gururunu paylaşıyor milletle.
Ne yazık ki millet de bunu yemeye pek müsait.
Tabii bu ani Amerikancılık Tillerson’un görevinden atılmasıyla biraz ertelenebilir.
Ancak gelen gidenden çok daha şahin olduğu için hiç kuşkunuz olmasın ki bu yönetime uyum sağlamada çok daha hızlı ve tavizkar olacaklardır.

KAFAMI BOZAN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar