Sağcılar başkanlık mı ister?

ANALİZ Referanduma gideceğimiz artık kesin de, işin prosedür tarafı kaldı.Önce Cumhurbaşkanı önüne gelen değişiklik metnini imzalayacak ve Resmi Gazete'de yayınlayacak. Sonra referandum takvimi açıklanacak....

ANALİZ

Referanduma gideceğimiz artık kesin de, işin prosedür tarafı kaldı.
Önce Cumhurbaşkanı önüne gelen değişiklik metnini imzalayacak ve Resmi Gazete'de yayınlayacak. Sonra referandum takvimi açıklanacak. Ardından da resmi kampanyalar başlayacak.
İktidar ve MHP resmi kampanyayı 7 Şubat'ta başlatacaklar. Demek ki Cumhurbaşkanı ayın başındaki bir tarihte onay verecek.
Şu andan belli ki iktidarın ve MHP'nin referandum kampanyası gerçekler üzerine değil, kurgular ve algılar üzerine inşa edilecek.
Çünkü açıkçası iktidar ve MHP'nin ortaya konan “tek kişilik rejimi” mantıklı biçimde savunmaları mümkün değil.
Ne kadar “kuvvetler ayrılığı ilkesi güçleniyor, yargı bağımsız hale geliyor, yürütme başta Cumhurbaşkanı olmak üzere çok sıkı denetim altında” deseler de bizzat bu maddeleri yazanlar da bunun böyle olmadığını biliyorlar.
Vatandaşın zihninde kalan ise sistemin özelliklerinden ziyade Erdoğan'ın muhtemelen ömrünün sonuna kadar cumhurbaşkanı olarak kalacağı fikri var.
Sistemi “şu kadar iyi, bu kadar mükemmel” diye anlatmak mümkün olmadığına göre AKP algıları körükleyecek ve güçlendirecek bir yöntem izleyecektir.
Zaten bunun ipuçlarını da almaya başladık.
Örneğin anket şirketleri daha şimdiden “Evetler yüzde 50'nin üzerinde, ama 60'ları geçmesi de kimseye sürpriz olmasın” demeye başladılar. Bu AKP'nin en eskiden beri uyguladığı taktik. Çok sayıda anket şirketini kontrol ediyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar