S-400’ler rafa kalkabilirmiş

YENİ ÖĞRENDİMSizlere daha önce de Kremlin’de çalışan bir danışmandan aldığım bilgileri aktarmıştım. Söyledikleri doğru çıkan bu danışmanla vize krizinden sonra yine...

YENİ ÖĞRENDİM

Sizlere daha önce de Kremlin’de çalışan bir danışmandan aldığım bilgileri aktarmıştım. Söyledikleri doğru çıkan bu danışmanla vize krizinden sonra yine konuştum. Kaynağım vize krizinin Rusya’da çok dikkatle izlendiğini söyledi. Elbette Türkiye’nin bir NATO ülkesi olarak Amerika ile bu kadar ters düşmesi Rusya için çok iyi bir gelişme. Türkiye gibi müttefikin Amerika’nın elinden kayıp gitmesi Rusya’nın çok lehine bir durum.
Ancak kaynağıma göre Putin buna rağmen çok mutlu değilmiş. Çünkü Türkiye’nin ne yaptığını ve yapacağını anlamakta zorluk çekiyormuş. Yaptığı toplantılarda danışmanları “Türkiye’deki yönetime özellikle Erdoğan’a pek güven olmaz. Bugün Amerika ile çok kavga ediyor gibi görünebilir, ama bugüne kadar benzer her olaydan sonra Amerika ile tekrar çok yakın ilişkiye geçtiğini biliyoruz. Üstelik bu tür davranışları ülkesinde de büyük destek görüyor” diyerek Putin’i uyarıyorlarmış.
Rus kaynağım bu tür bilgileri daha önce de vermişti. Son konuşmamızda ise çok önemli bir bilgi paylaştı. Erdoğan’ın Ukrayna ve Sırbistan gezileri Kremlin’de çok yakından izlenmiş. Öyle ki Erdoğan’la Poroşenko’nun yaptığı ortak basın toplantısını Putin yanında Dışişleri Bakanı Lavrov’la birlikte canlı olarak izlemiş. Erdoğan’ın “Kırım’ın ilhak edilmesine sıcak bakmıyoruz” sözlerini duyduğunda yüzü çok asılmış. Erdoğan’ın bu konuşmasından tam 15 dakika sonra Lavrov Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla aramış. Lavrov Çavuşoğlu’na Putin’in hassasiyetini aktardıktan sonra “Sayın Devlet Başkanımızın iki mesajı var” demiş. Birinci mesaj şöyleymiş; “Devlet Başkanımız, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın nerede durduğunu keskin olarak öğrenmek istiyor.” Putin’in ikinci mesajı ise şuymuş; “Erdoğan’ın nerede durduğu konusunda mantıklı ve inandırıcı bir bilgi alınıncaya kadar S-400 füze anlaşmasını askıya alıyoruz.”
Rus kaynağımın sözlerini çok şaşırarak dinledim. Rusya böyle bir şey yapabilir mi? Daha doğrusu yapar mı? Konuyu daha sonra konuştuğum dışişleri uzmanları, özellikle Rusya politikalarını yakından izleyenler “Yapabilir” dediler. Hatta biri daha iddialı biçimde “Bana göre Ruslar zaten S-400’leri vermeyecekler. Amerika ile pazarlık güçlerini artırmak için bu konuda Türkiye’yi kullanıyorlar, Amerika’nın tepkisine bakarak yeni stratejilerini oluşturacaklar” bile dedi.
Bir başka dışişleri uzmanı ise Türkiye’nin cumhuriyet tarihi boyunca dış politikada hiç bu kadar acz içine düşmediğini, ciddi ve güçlü ülkeler düzeyince itibarının sıfıra indiğini ileri sürerek “Erdoğan’ın bir güvenirlilik sorunu var. Çoğu kez bir dediği bir dediğini tutmuyor. Pragmatik politika uygulayacağım derken Türkiye’yi çok sıkıntılı durumlara sokuyor. Milliyetçilik duygularını kabartmak sınırlı süre için ülke içinde çok prim yapabilir ama orta vadede Türkiye’nin uluslararası alandaki durumu hiç de parlak gözükmüyor” diye konuştu.

ÇOK GÜLDÜM

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar