Paranoya bazen iyidir

ANALİZ Önce “Paranoya nedir?” ona bakalım isterseniz...

Ansiklopedilerde ve psikiyatri ile ilgili sitelerde paranoya şöyle anlatılıyor;
“Paranoya, aşırı endişe veya korkuyla karakterize edilen, sıkça mantıksız kuruntularla bilinen bir rahatsızlıktır. Kelime Yunancada paranous  “düpedüz delilik” anlamına gelir ve bu terim geçmişte kuruntu, delirme durumlarını ifade etmek için kullanılmıştır.”
Ansiklopediler konuyu açmak için de şu tanımı kullanmış;
“Paranoya, abartılı gurur, kuşku, güvensizlik, bencillikle belli olan bir ruh hastalığıdır. Hezeyanlarla özelleşen bir hastalıktır. Paranoyaya sahip kişiler sürekli şüphe içinde olan, tüm insanlara güvensizlik duyan özelliktedir. Çevresine düşmanca tavırlar sergiler, sürekli huzursuz ve kızgın yapılarıyla bilinmektedir.”
Doğal olarak zaten bir hastalık adı olan “paranoya” olumsuz bir tanımlama.
Tanımın kişiye uygulanmış hali ise “paranoyak”tır ve o da olumsuzluk ifade eder.
Nereden aklıma geldi bu?
Erdoğan’ın İstanbul’da seçimi iptal etmesiyle birlikte muhalif kesimlerde öfke ile karışık bir endişe/korku baş gösterdi biliyorsunuz.
AKP’nin asla seçimle gitmeyeceği, yenilenecek seçimde mutlaka bir hinlik yapılacağı, asıl oy çalmasının bu seçimde gerçekleşeceği gibi endişelerin yanı sıra olabilecekleri sıralayanlar da var.
Örneğin “dışarıdan seçmen getirecekler” diyenler oldu.
Bazıları, “Polisleri getirecekler güvenlik için ve hepsi AKP’ye oy verecek” iddiasında bulundu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar