Muhalefet bu ahlaksız operasyonu durdurmalı

ANALİZİktidar seçime çok az zaman kala Hazine’nin kapılarını ardına kadar açtı. Halka hizmet adı altında 16 yıllık iktidar döneminde yapılmayanlar bir anda akla gelmiş gibi herkese ulufe...

ANALİZ

İktidar seçime çok az zaman kala Hazine’nin kapılarını ardına kadar açtı.
Halka hizmet adı altında 16 yıllık iktidar döneminde yapılmayanlar bir anda akla gelmiş gibi herkese ulufe dağıtılıyor.
Alelacele çıkarılan kanunlarla borçların faiz ve cezaları siliniyor, kalan borçlar uzun vadeye yayılarak yapılandırılıyor.
Yurtdışında hiç hesabını vermeden para getirmek bir kereye daha mahsus olmak üzere serbest bırakılıyor.
Konutlardaki KDV oranları ve harçlar düşürülüyor, kamu bankalarına talimatlarla konut almak isteyenlere verilecek kredilerin aylık faizlerinin yüzde 1’in altına çekiliyor.
Elbette bu olanaklardan on binlerce, yüz binlerce kişi yararlanacak. (Benim de yararlanacağım noktalar var bu arada.)
Muhtemelen bir çok kişi ya borçlarından “geçici olarak” kurtulacak, kimi konut sahibi olurken, yurtdışına para kaçıranlar da paralarını yaşadıkları ülkede değerlendirme şansı bulacak.
Hükümetin yaptığı yasadışı mı?
Hayır.
Ama ahlaki değil.
Bunun ötesinde yapılanların hepsi “seçim yasakları” kapsamında.
Çünkü artık seçim takvimi çalışmaya başladı. Bu nedenle seçime kadar hükümet etme durumunda olanlar vaatlerde bulunabilirler ama bunu hayata geçiremezler.
Dediğim gibi yasal engel olmayabilir, buna karşı eğer ahlaklılarsa siyaseti sırf iktidarda kalmak ve bunun nimetlerinden alabildiğine yararlanmak olarak görmüyorlarsa, biraz centilmenlik duygularına sahiplerse  bunu yapmazlar.
Nedeni basit; AKP iktidarın seçimlere 50 gün kala dağıttığı bu paralar, iktidarda olmayan ama iktidara gelmek isteyenlerin seçim vaatleri olabilir.
Adaylardan biri seçim vaadi olarak “Konut alımlarında KDV’ye ve harçları düşüreceğim, bankalarla özel anlaşmalar yaparak sadece konut kredisinde faizleri aylık yüzde 1’in altında tutacağım” diyebilir.
İktidarda olmayan bunu elbette yapamaz. Buna karşın seçime kadar iktidar koltuğunda oturanların ise böyle bir kabiliyetleri var.
Örneğin Meral Akşener iktidara gelmesi halinde kredi kartı borçlarını satın alacaklarını söyledi.
Akşener’in seçilmeden önce bunu yapabilmesi mümkün mü?
Elbette değil. Ama mevcut iktidar bunu yapabilir.
Yapar da ahlaki olur mu?
Muhalefet buradan hareketle bana göre Yüksek Seçim Kurulu’na gitmeli ve AKP’nin tamamı halkın cebinden çıkan son ekonomik operasyonları durdurmasını istemelidir.
Seçim sürece adil, eşit ve hakka hukuka uygun olacaksa YSK’nın duruma el koyması gerekir.
Diyeceksiniz ki “YSK bunu yapar mı?”
Haklısınız yapmaz tabii, ama muhalefet bu durumu kayda geçirmiş olur. Eğer seçim kazanılırsa bunlar hep lazım olacak.

FIKRA GİBİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar