Kazananların tamamı kadın olunca CHP’nin aklına cinsiyet kotası geldi

BUNU YAZMAK GEREKOcak ayında yapılacak Kurultay’a hazırlanan CHP’de delege seçimleri bütün hızıyla sürüyor. Bazı mahallelerde seçimler sessiz sakin yapılırken bazılarında ise kavgalı...

BUNU YAZMAK GEREK

Ocak ayında yapılacak Kurultay’a hazırlanan CHP’de delege seçimleri bütün hızıyla sürüyor. Bazı mahallelerde seçimler sessiz sakin yapılırken bazılarında ise kavgalı gürültülü olaylar da yaşanıyor. İstanbul Şişli Halil Rıfat Paşa Mahallesi’nde yaşananlar ise hepsinden çok farklı. Belki de CHP’de ve hatta diğer partilerde görülmemiş bir durum. Çünkü bu mahallede yapılan delege seçimlerinde iki liste yarıştı. Kazanan listedeki isimlerin tamamı kadın. İşte işler ondan sonra karıştı.
Başından anlatayım: 6 eylül günü Şişli Halil Rıfat Paşa Mahallesi’nde delege seçimleri yapıldı. Seçimde iki liste yarıştı. Listelerden biri mevcut Şişli ilçe yönetimini destekleyen isimlerden oluşmuştu. Diğer liste değişim isteyen muhaliflerden oluşuyordu. Bu listenin özelliği, tamamının kadınlardan oluşmasıydı. Seçimleri bir oy farkla 32’ye 31 muhalif liste kazandı. İlkay Yıldırım, Belkıs İzgin Kılınç, Nazmiye Akça, Şehriban Başpınar, Semra Toksöz ve Nahide Tahan’dan oluşan delege listesi ilçe yönetimine gönderildi.
Ancak bir hafta sonra Şişli İlçe Başkanlığı seçimlerde “cinsiyet ve gençlik kotasına uyulmadığı” gerekçesiyle seçilmiş üç kadının delegeliğini düşürdü, bunların yerine diğer listeden üç kişinin delege olduklarını bildirdi.
CHP tüzüğüne göre seçimlerde yüzde 33 kadın ve yüzde 10 gençlik kotası uygulanıyor. Tabii adayların tamamı kadın olunca “cinsiyet kotası” ihlal edilmiş oluyor. Burada terslik, listeler hep erkeklerden oluştuğu için “cinsiyet kotası” aslında kadınlar için konmuş bir önlem, oysa belki de ilk kez bu durum erkekler aleyhine bozulmuş oldu.
Ancak burada bana ilginç gelen bazı noktalar var. Birincisi parti tüzüğünde her ne kadar bu kotalar varsa da tüzüğün bir başka maddesinde (61. madde) “Her iki cinsiyetten yeter sayıda aday çıkmazsa, katılan adaylarla seçim yapılır” deniyor.  Halil Rıfat Paşa Mahallesi’ndeki seçime katılan bir listeye hiç erkek başvurusu olmamış. Bu durumda ne yapılması gerekiyor, bu tartışılır demektir.
İkincisi;  Kongreler Yönetmeliği’nin 29.maddesinin d fıkrası gereğince de “blok liste yöntemiyle seçim yapılması halinde en çok oyu almış cinsiyet kotası yedek üyelerle tamamlanamamış olsa bile, diğer listelerden tamamlama yapılmaz” deniliyor. Bu maddeye rağmen seçimi kaybetmiş listeden 3 kişinin kazanan listedeki 3 kadının yerine atanması hukuka ne kadar uygun bunu da uzmanlarına bırakmak istiyorum.
Üçüncüsü, ki bu bana göre siyasi ahlak açısından önemli. Seçimler yapılırken Şişli ilçe yönetiminden de yetkililer mutlaka hazır bulundular. Elbette kimse listeler hazırlanırken “kotalara dikkat edin” diye uyarmak zorunda değil ama sırf kadınlardan oluşan listeyi oylatmak sonra da kotalara uyulmadığı gerekçesiyle üç seçilmişi listeden çıkarmak bana pek hakkaniyetli gelmedi. Eğer kazanan liste Şişli yönetimini destekleyen liste olsaydı yine aynı “kota hassasiyeti” uygulanacak mıydı?
Bu arada son notum şu; Halil Rıfat Paşa Mahallesi’nde seçimleri kazananlar bugün Şişli CHP ilçe binası önünde durumu protesto eden bir basın açıklaması yapacaklarmış.

DİKKATİMİ ÇEKEN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar