İlk hangi milletvekili tutuklanacak?

MERAK ETTİĞİM ŞEYLERYıllardır tartışılan dokunulmazlıklar önceki gün sabaha karşı çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırılıverdi. Meğer bu kadar basitmiş. Bunca...

MERAK ETTİĞİM ŞEYLER

Yıllardır tartışılan dokunulmazlıklar önceki gün sabaha karşı çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kaldırılıverdi.
Meğer bu kadar basitmiş. Bunca yıldır yapılan tartışmaların hiç anlamı yokmuş. Bu iş bir kararnameye bakıyormuş.
Hükümet (aslında saray tabii, hükümetin haberi var mıdır bu kararnameden tartışılır) son yayınladığı Kanun Hükmünde Kararname ile aslında Ohal’le hiç ilgisi olmayan birçok konuda “radikal” değişikliklere gitti.
Örneğin MİT Müsteşarı Cumhurbaşkanı’na bağlandı, etrafındaki koruma kalkanı ise iyice kalınlaştırıldı, artık cumhurbaşkanı izin vermedikçe MİT Müsteşarı mahkemede tanıklık bile yapamayacak.
Dokunulmazlık ise “şartlı” kaldırıldı yeni KHK ile. Milletvekilleri hakkında soruşturma açılabilecek açılmasına da sadece Ankara Cumhuriyet Savcılığı ve milletvekilinin bulunduğu yerdeki Ağır Ceza Mahkemeleri karar verebilecek.
Böylelikle iktidar kime dokunmak istiyorsa o milletvekili hakkında soruşturma açılacak. Tabii çıkarılan KHK’da “soruşturma” tanımı geçiyor ama bu iktidarın siyaset yapma yöntemini bilen herkes soruşturmanın
aslında hapse atma olduğunu biliyor.
Demek ki iktidar hangi milletvekilini hapse atmak istiyorsa bundan sonra önünde anayasal bir engel olmadan bunu yapabilecek.
Daha önce soruşturma açılabilmesi için bir milletvekilinin dokunulmazlığının Meclis tarafından kaldırılması gerekiyordu. Nitekim Meclis bazı milletvekillerinin “Meclis’e gönderilen fezlekelerle” sınırlı olarak dokunulmazlıklarını kaldırmıştı. Mahkemeler de bundan yararlanarak çok sayıda HDP’li milletvekilini tutuklamıştı.
İktidar şu anda gözünü diktiği HDP’li ya da başka partiye mensup milletvekilini hapse atamıyor, çünkü dokunulmazlık var. Meclis’in yeni fezlekelerle ilgili oturup tekrar oylama yapması ise uzun süreceği için belli ki kestirme bir yol bulunmuş oldu.
Şimdi herkes “tutuklama toto” oynayabilir. Bakalım yeni düzende ilk hangi milletvekili tutuklanacak? HDP’li mi olacak yoksa CHP’li mi? MHP’den ayrılanlar da kendilerini hapishane duvarları arkasında bulabilir.
Ancak bana göre bu “tutuklama sopası” en çok AKP milletvekilleri için çıkarıldı. Bundan sonra söz dinlemeyen, asilik yapmaya kalkan, hele merkezde kurulacak bir partiye geçmeye çalışan AKP milletvekili kendini anında zindanda bulabilir.
Özellikle Erdoğan’ın “Onları kelepçeli görmek istiyorum” diye etrafına bağırdığı bazı önemli milletvekillerini bundan sonra “Allah korusun” diyorum.

CANIMI SIKAN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar