“İdam da idam” diye tutturanlar Menderes’i unutmasın

ANALİZ Son günlerde meydanlardaki “idam isteriz” sloganları kulakları çok rahatsız etmeye başladı.Tabii bunu tahrik eden bizzat Cumhurbaşkanı. O idamdan söz edince kalabalıklar da “İdam idam” diye...

ANALİZ

Son günlerde meydanlardaki “idam isteriz” sloganları kulakları çok rahatsız etmeye başladı.
Tabii bunu tahrik eden bizzat Cumhurbaşkanı. O idamdan söz edince kalabalıklar da “İdam idam” diye bağırmaya başlıyor.
Hükümet bu işe gerçekten çok sıcak bakıyor mu, bunu tam bilemiyoruz. Çünkü Erdoğan 15 Temmuz dinci faşist darbe kalkışmasından beri idam cezasının geri getirilmesi gerektiğini söylüyor, buna karşı daha önce bir dediği iki edilmemesine rağmen bu kez hükümet hemen bir tasarı hazırlayıp Meclis'e getirmedi.
Tabii idam cezasının yeniden gelmesi bir anayasa maddesini ilgilendiriyor. Yani gece yarısı çıkarılan diğer kanunlar gibi bir çırpıda Meclis'ten geçirilmesi o kadar kolay değil.
İdam cezasının yeniden akıllara gelmesinin nedeni 15 Temmuz dinci faşist darbe girişimi elbette.
İktidar daha önce iç içe olduğu cemaatle çıkar çatışmasına girdikten sonra, bu grubu tamamen ezip yok etmenin bir aracı olarak gördüğü 15 Temmuz'u alabildiğine kullanmak istiyor.
İdam cezasının getirilmek istenmesinin tek amacı “intikam” almaktır.
Erdoğan ve çevresi cemaate karşı o kadar öfkeliler ki, idam cezasını geri getirerek asıl ve kesin hesaplaşmayı böyle yapmayı amaçlıyor.
Ancak burada ciddi bir sorun var; hukukta yasalar geriye doğru işletilmez. Tabii bu iktidar “ben yaptım oldu” mantığı ile idam cezasını geri getirdikten sonra bunu geriye doğru işletip darbenin elebaşlarını idam edebilir.
Bu da Türkiye'nin uluslar arası alanda dışlanmasına neden olur. Gerçi bu iktidar “Vız gelir” mantığı ile buna karşı da “dik duruş” sergileyecektir ama bu çare değildir, Türkiye'nin geleceğini karartır çünkü.
Bunları çok konuştuk, yazdık da ben başka bir noktaya dikkat çekmek istiyorum.
İdam cemaate karşı bir intikam duygusu ile geri getirilmek isteniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar