İç savaş varsa Suriyeliler bayram tatili için ülkelerine nasıl gidiyor?

ANALİZTelevizyon ekranlarından ve gazetelerden izliyorsunuzdur. Güney illerimizdeki sınır kapıları bayram ziyareti için ülkelerine gitmek isteyen Suriyelilerle dolu. Akın akın ülkelerine gidiyorlar. Geri dönmüyorlar, sadece...

ANALİZ

Televizyon ekranlarından ve gazetelerden izliyorsunuzdur. Güney illerimizdeki sınır kapıları bayram ziyareti için ülkelerine gitmek isteyen Suriyelilerle dolu. Akın akın ülkelerine gidiyorlar. Geri dönmüyorlar, sadece bayram tatili yapmak ve yakınları ile hasret gidermek istiyorlar.
Bayramdan sonra aynı şekilde geri dönecekler.
Peki, bu nasıl oluyor?
Bu insanlar ülkelerindeki “kan ve vahşet” yüzünden kaçmamışlar mıydı? Zalim Esad (Esed) bu insanların üzerine bomba yağdırıyor, sağ kalanları işkenceden geçirmiyor muydu?
Haberimiz olmadan Suriye’de galiba bayram ateşkesi ilan edildi. Zalim ve katil Esad kaçan halkına “Gelin bayramda yakınlarınızı görün, onlarla helalleşin” falan dedi herhalde ki bizdeki Suriyeliler pür neşe Suriye’ye gidiyor.
Ayrıca insanın aklına ister istemez şu da takılıyor. Buradaki Suriyeliler akrabalarını, yakınlarını görmek için Suriye’ye gidiyorsa demek orada yaşayabilenler var. İyi de onlar zalim ve katil Esad’ın bombalarından, işkencelerinden nasıl kurtulmuşlar. Ya da onların kaçanlardan ne farkı var ki hiçbir eziyete uğramadan yaşamlarını sürdürebiliyorlar?
Bir savaştan, kan ve zulümden kaçanlara elbette kucak açmak vicdani görevimizdir. Ki bunu bugüne kadar hakkıyla da yaptığımıza inanıyorum.
Ama Suriyelilerin alay eder gibi “bayram ziyareti” yapıp sonra da geri dönecek olmaları bizi “salak yerine koymak” değildir de nedir?
Eğer Türkiye’deki Suriyeliler ülkelerindeki yakınlarını görmek için oralara gidip gelebiliyorlarsa demek ki güvenlik sağlanmıştır artık. O halde Suriyeliler neden kendi vatanlarında kalmazlar da yine bize dönerler?
Anlaşılan Suriyeliler için Türkiye’de yaşamak daha cazip. İktidar da belli ki Suriyelilerin kalmasından rahatsız değil. Çünkü artık vatandaşlık işlemlerine de hız verildi, her vatandaş Suriyeli aynı zamanda potansiyel AKP seçmeni demektir.
İktidar biraz daha fazla oy almak için Türkiye’nin sosyolojik dengelerini bile bozmaktan çekinmiyor.

BUNU YAZMAK GEREK

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.186 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.007 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.207 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.695 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar