Hem “dövizinizi bozdurun” diyeceksin hem de Doğan Grubu’nun satışı için kamu bankasından dolar kredisi verdireceksin

ANALİZEkonomik olarak müthiş bir oyun oynanıyor. Dolar yükseldi, yükseldi, bu yükseliş sırasında hükümetten bir kişi bile tek kelime etmedi. Ekonomiden sorumlu bakanlar “Artış sunidir. Dış...

ANALİZ

Ekonomik olarak müthiş bir oyun oynanıyor.
Dolar yükseldi, yükseldi, bu yükseliş sırasında hükümetten bir kişi bile tek kelime etmedi.
Ekonomiden sorumlu bakanlar “Artış sunidir. Dış güçlerin oyunudur” türü laflarla sorumluluğu üzerlerinden atmak istediler.
Sonra Erdoğan konuştu ve “Bütün dış güçler bizi diz çöktürmek için uğraşıyor ama buna pabuç bırakmayacağız” dedi.
Ama dolardaki yükseliş durdurulamayınca Erdoğan daha önce “faiz artırmak ihanettir” sözünü unutarak Merkez Bankası’na talimat verdi, faizler yükseltildi, doların ateşi düştü.
Her nedense yandaş medya doların düşüşüne faiz artışının neden olduğunu söylemek istemedi. Hepsinin ortak dili “Merkez Bankası’nın aldığı çok doğru kararlar sayesinde döviz lobisinin istediği  olmadı” şeklindeydi.
Faiz lobisi lafı ise hiç yoktu.
Doların düşürülmesi elbette tamamen görsel bir şey. Yoksa ekonomi düzelmiş falan değil. Faiz yükselince döviz zaten düşecek. Ama vatandaş doların yükselişini ve düşüşünü görüyor buna karşı faizlerin ne durumda olduğunu bilmediği gibi zaten yükselmesinin ya da düşmesinin de ne anlama geldiği bilmiyor.
Bu durumda seçime giderken “iyi ekonomi tahsili görmüş (!) yetenekli bir cumhurbaşkanı sayesinde doların fiyatı düşmüş ve ekonomi düzelmiş gibi” gösteriliyor.
Bu arada çeşitli türde yandaş yalakalar ortaya çıkarak “döviz pozisyonundan çıktıklarını” anlattılar.
Örneğin biliyorsunuz İstanbul Borsası da dövizlerini bozdurduğunu açıkladı.
Borsa Başkanı reise bir zarar gelmesini istemediklerini hükümete kimsenin yan bakamayacağını söyledi.
Ama unuttuğu şey şuydu; Aynı borsa iki yıl önceki krizde de aynı şekilde döviz pozisyonunu terk ettiğini açıklamıştı.
Bu durumda ya iki yıl önce dövizden çıkmadı ya da çıktıktan sonra tekrar döviz toplamaya başladı.
AKP Genel Başkanı da faizleri artırıp dövizi düşürdüklerini hiç söylemeden “Halkımız dolarını bozduruyor, döviz fiyatı düşüyor. Herkesi Türk Lirası’na geçmeye çağırıyorum” diyor.
Borsa başkanı halkın milyarlarca dolar bozdurduğunu bu sayede doların düştüğünü söylüyor.
İyi de halkın cebinde milyarlarca dolar mı var?
Borsa Başkanı dolar bozduranları ekrandan izlediklerini söylüyor. Demek ki dolar bozduran halk değil, para spekülatörleri aslında.
Soru şu; madem ekrandan herkesi izleyebiliyorsunuz o halde o gece en yüksek fiyattan büyük miktarda döviz bozduranlar kimler?
Elektronik ortamda döviz bozduranların bu dövizleri ne zaman aldıkları da görünüyordur. O halde büyük miktarda döviz bozduranların bunları ne zaman aldıkları da bir zahmet açıklansın.
Ama en önemlisi o gece en yüksek fiyattan döviz satanlar daha sonra yeniden alım yaptılar mı?
Kısacası yine müthiş bir popülizm yapılıyor. “Halkımız döviz bozduruyor, dolar düşüyor, millet reisine sahip çıktı” masalı ile bazı kesimler yine kandırılıyor.
Eğer doğru olan Türk Lirası’nı kullanmak ve eldeki dövizi satmaksa hükümete şunu da söylemeliyiz;
“İşe neden siz öncülük etmiyorsunuz, örneğin neden köprü ve otoyol geçişleri dolar bazında fiyatlandırılıyor. Yatırım maliyetleri neden döviz bazından hesaplanıyor?”
Ama aklımı kurcalayan bir konu daha var? Devlet bankaları Türkiye içinde satın alınacak mallar için neden döviz kredisi verir?
Doğan Grubu’nun Demirören Grubu’na devredilmesine karar verildi. Bu nedenle Ziraat Bankası Demirören’e 700 milyon dolar kredi kullandırdı. Alan Türk satan Türk mal da Türk o halde neden dolar bazında kredilendirme yapıldı?
Sonuç şu ki; “Dövizden vazgeçin, Türk lirası kullanın” sözleri gariban halkı kandırmaktan başka bir şey değildir.

CANIMI SIKAN ŞEYLER

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yunan Cumhurbaşkanı’nın Eşek Adası’na gitmesi, kimi tahrik ediyor? 01 Temmuz 2020 | 3.187 Okunma Toplumsal tepki balonu patladı 30 Haziran 2020 | 3.008 Okunma Şimdi AKP de mi “terör örgütü yandaşı” oldu? 29 Haziran 2020 | 6.208 Okunma Yeni bir kumpas ifşaatı 26 Haziran 2020 | 4.156 Okunma Bu nasıl bir oyundur? 25 Haziran 2020 | 3.696 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar